Kao otac troje dece, uz svesrdnu podršku supruge Milice (38), diplomirani ekonomista David Stokić (39) pokušao je da potpuno promeni pristup kod kupovine igračaka i pazari manji broj, ali da to budu ekološke igračke, one koje čuvaju životnu sredinu (environment friendly) i koje nisu napravljene od materijala koji mogu da naškode deci.

Svestan da su u porodičnom domu imali mnogo igračaka od veštačkih materijala, kao i da su mnoge već bile polomljene i oštećene, sa veoma ograničenim mogućnostima recikliranja, i shvativši da one od plastike mnogo zagađuju životnu sredinu i da će biti potrebne decenije da se otkloni šteta koja je već napravljena, rešio je da samostalno napravi izum. Bilo je to 2016. godine.


Foto: Priče sa dušom

– Prvi izazov bili su materijali koji zadovoljavaju navedene potrebe, a koje nije bilo moguće naći na tržištu. Zbog toga je izrada prvog prototipa trajala skoro dve godine. Ključni materijal za izradu Beez&Toys proizvoda pronašao sam slučajno, u neobaveznom razgovoru sa pčelarom od kojeg godinama kupujemo med. U njega imamo poverenja, i uvek dobijamo 100% prirodan med, proizveden na tradicionalan način i bez dodataka – seća se David za Priče sa dušom.

Prilikom jedne posete svratio je na kafu, a domaćin je ponosno želeo da mu pokaže sve pčelarske proizvode i svoje neverovatno znanje iz oblasti pčelarstva. Bile su tu sve moguće vrste meda, propolis, mleč, ali glavni proizvod koji mu je zapao za oko bio je pčelinji vosak.

– Verovatno ne bih ni shvatio da taj materijal tražim od samog početka, da ga ovaj pčelar nije tokom razgovora držao u rukama i igrao se sa njim kao sa plastelinom. Dok je to radio, sve vreme je pričao o vosku, o njegovom antibakterijskom i antiinflamatornom dejstvu (savršenim za zdravlje dece), o tome da je to jedan od najboljih prirodnih izolatora koji postoji, da njegov miris deluje umirujuće i opuštajuće, kao i o brojnim drugim osobinama. Međutim, verovatno bi mi sve te informacije promakle da nisam video kako se vosak jednostavno oblikuje. U tom trenutku sam shvatio i zašto se voštane figure prave od voska i pomislio da je to materijal koji u potpunosti ispunjava sve postavljene kriterijume. Bio sam siguran da se od njega mogu napraviti igračke koje će omogućiti pravilan razvoj motoričkih sposobnosti deteta.


Foto: Priče sa dušom

Materijale je imao, ali ne i igračku. S obzirom na ograničena sredstva kojima je raspolagao, odlučio je da to bude "prva igračka" svake bebe. Želeo je da deca od početka dobijaju najbolje proizvode za njihovo odrastanje, ali i da od prvih dana, zajedno sa svojim roditeljima, menjaju svet nabolje.

– Pozvao sam dvoje prijatelja da se pridruže projektu i već nakon šest meseci osmislili smo tehnološki proces i napravili prvi prototip – plišanu igračku sa unutrašnjim slojem od voska. Bili smo oduševljeni, napravili smo igračku koja je jedinstvena u celom svetu, ali smo bili i svesni da to ne znači ništa ako se naša ideja ne dopadne potrošačima. Uložili smo mnogo novca, truda i vremena radeći na razvoju proizvoda i zbog toga imali neverovatnu tremu svaki put kada je trebalo pokazati proizvod mladim roditeljima i bebama. Međutim, reakcije su bile fantastične, i već nakon dve nedelje smo znali da smo napravili jedinstven proizvod – seća se David.


Foto: Priče sa dušom

Davida i njegovu suprugu podržao je Fond za inovacionu delatnost, a bez toga, kako kažu, pitanje je kada bi stigli do ovog momenta kada imaju gotov proizvod sa svim sertifikatima neophodnim za izvoz u Evropsku Uniju.

– Podrška Fonda nam je dala vetar u leđa i ubrzala naš razvoj u ogromnoj meri. Zato se sada prijavljujemo i za sledeći ciklus finansiranja koji će nam omogućiti da spremni odgovorimo na sve zahteve inostranog tržišta. Pokrenuli smo i crowdfunding kampanju kao inovativni način finansiranja inovacija, već etabliran u zapadnom svetu, a kod nas tek u povoju. U našem slučaju, to je prodaja naše igračke unapred ljudima koji su zainteresovani da podrže inovacije. Obični ljudi na zapadu, najviše u Americi, imaju tu naviku da podrže nešto inovativno što im se sviđa i to ne zbog neke finansijske koristi, već samo zato da bi sutra rekli da su i oni doprineli da neka inovacija sada postoji. Sada dok razgovaramo hiljade inovacija možete naći na crowdfunding platformama, a možda će neka od njih biti barem približno značajna za čovečanstvo kao one koje nam je podario Nikola Tesla – objasnio je David.

David i Milica su roditelji troje mališana: Maksima (5), Ive (9) i Mie (11). Pošto su u vreme nastanka meda sa slika već prerasli ovaj tip igračaka, oni nisu učestvovali u testiranju, ali su je zato ocenili porodični prijatelji koji imaju malu decu. Ipak, mladi Stokići vole ponekad da se poigraju, ili barem da uživaju u mirisima igračaka.


Foto: Priče sa dušom

– Ja zaista svu snagu dobijam od moje supruge i dece. Kada su trenuci teški, a bilo ih je baš mnogo, najveća snaga i motiv da se sve prevaziđe dolazili su od njih. Što se tiče okruženja, ono je bilo i za i protiv. Svuda je danas rizičan posao baviti se razvojem, a još ako imate troje male dece, morate malo biti "luckasti". Ali, jednostavno, ja ne bih mogao sebi da pogledam u oči da ovo nisam probao da ostvarim.

Stokići su usmereni ka inostranom tržištu. S obzirom na to da su mede sačinjene od skupih materijala, krajnja cena i nije toliko povoljna i konkurentna za naše tržište.

– Naravno, proizvod će biti dostupan i na domaćem tržištu i to po nižoj ceni od one za inostranstvo. Biznis planiramo da razvijamo na inostranim tržištima na kojima ovakvi proizvodi imaju mnogo veću šansu da se dobro prodaju. Tržište igračaka iznosi 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda, tako da nemamo problem sa konkurencijom. Naša želja je da se stvara što više proizvoda koji su okrenuti prirodnim materijalima i koji zamenjuju plastiku koja zagađuje životnu sredinu. Ne mislimo da sa našim proizvodom pokrijemo ceo svet, ali želimo da podržimo svaku inicijativu koja ima misiju sličnu našoj, a to je da nam deca žive u zdravom i sigurnom okruženju, zbog čega je neophodno da se drastično smanji upotreba plastike u dečijim igračkama – rekao je David Stokić za Priče sa dušom.