Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poboljšajte fizičko i mentalno zdravlje svih članova porodice: 7 neočekivanih dobrobiti zajedničkih obroka

Prateći mnogobrojna istraživanja, izdvojili smo pozitivne aspekte zajedničkog obedovanja barem nekoliko puta nedeljno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zajednički obroci mogu biti glavni roditeljski trik. Šta drugo možete raditi za poboljšanje dečjeg akademskog uspeha, povećanje samopouzdanja, ali i smanjenja rizika od upotrebe nedozvoljenih supstanci, depresije, tinejdžerske trudnoće, gojaznosti?

Tokom poslednje dve decenije, studije uzastopno pokazuju da ako se svega pet minuta tokom dana odvojite od ekrana i međusobno se povežete tokom obroka, možete poboljšati fizičko i mentalno zdravlje svakog od članova porodice.

Treba vam dokaz? Izdvajamo najnovije studije koje pokazuju benefite porodičnog obroka.

1. Dete se uči boljim navikama ishrane

Studija je pokazala da obroci sa porodicom imaju veze sa boljom ishranom, naročito kada su adolescenti u pitanju. Tinejdžeri koji jedu sa porodicom će pre jesti voće i povrće nego brzu hranu i zaslađene napitke. Ova istraživanja su vršena bez obzira da li je porodica funkcionalna ili disfunkcionalna.

Povezane vesti

2. Sprečavaju se ozbiljni psihosocijalni problemi

Drugim rečima, prema studiji kanadskih istraživača, česte zajedničke večere sprečavaju probleme sa ishranom, alkoholom i nedozvoljenim supstancama, nasiljem, depresijom, pa čak i sa suicidalnim mislima u adolescentskom dobu. Devojčice su naročito imale dobrobiti od porodičnih obroka.

3. Smanjuje se borba sa prekomernom težinom u odraslom dobu

Jedna studija objavljena u "Journal of Pediatrics" napravila je direktnu korelaciju između frekvencije zajedničkih obroka u adolescentskom dobu i smanjene mogućnosti problema sa viškom kilograma nakon deset godina. Studija je podsticala porodice da imaju barem jedan ili dva zajednička obroka sedmično kako bi zaštitila decu od borbe sa kilogramima kasnije u životu.

4. Povećava se detetovo samopouzdanje

Redovno deljenje obroka u porodici pomoći će deci da imaju mnogo više samopouzdanja, prema rečima eksperata sa Stenforda. Ohrabrivanjem deteta da govori o svom danu (naravno, uz vašu potpunu uključenost) pokazujete mu da cenite i poštujete ono što ono jeste. Deca bi trebalo da sama odaberu svoje mesto za stolom, kao i da pomažu prilikom pripremanja večere i uspremanja stola posle.

Povezane vesti

5. Poboljšava se detetova veština komunikacije

Kanadska studija od prošle godine koja je pratila dečje odrastanje tokom godina pokazala je da učesnici čije porodice imaju pozitivno iskustvo obedovanja sa šest godina, imaju benefite već u desetog godini života. Bez obzira na generalno zdravlje i fizičku spremnost, društvena interakcija i diskutovanje o problemima za stolom može poboljšati dečju sposobnost komunikacije.

6. Deca će biti podalje od nasilja putem interneta

Istraživanje je rađeno na uzorku od 19000 studenata, a jasno je pokazalo vezu između nasilja putem interneta i anksioznosti, depresije i upotrebe nedozvoljenih supstanci. S obzirom na to da je jedna od pet mladih osoba doživela neku vrstu nasilja putem interneta, to postaje ozbiljan problem. Međutim, tinejdžeri koji večeraju sa svojom porodicom (idealno bi bilo četiri i više puta sedmično) imali su manje problema sa nasiljem. Autori studije su zabeležili da redovan kontakt sa porodicom olakšava veći uticaj roditelja i otvorenu komunikaciju članova.

7. Zajednički obroci dopunjuju porodičnu terapiju

Za porodice koje prolaze zajedno kroz određenu terapiju, navike zajedničke večere mogu povećati dinamiku ozdravljenja. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica