Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Da li si ti bio zaljubljen u nekoga pre mame?': Priča tate koji je morao da odgovori na jedno neočekivano pitanje svog sina

Svaki roditelj u jednom trenutku svog života doživi tu neprijatnu situaciju kada detetu treba da objasni da je imao ljubavi i pre ovog braka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada smo se moj sin Tristan i ja vozili ka klizalištu, odlučio sam da ga pitam da li mu se neko u školi sviđa. Nisam siguran zašto sam ga tačno pitao, samo mi se činilo kao pogodna tema za oca i jedanaestogodišnjeg sina kada su sami. Jednom mesečno smo odlazili negde sami on i ja, i za to vreme sam naučio mnogo stvari o svom sinu. Neke su bile neočekivane, neke sam pretpostavljao i sam, ali o zaljubljivanju i simpatijama nismo razgovarali.

Zacrveneo se, spustio pogled i rekao: "Niko!"

Pogledao sam ga kroz retrovizor i bilo mi je jasno da postoji neko, a i sama reakcija, crveni obrazi i spušten pogled su nekako očekivani. Ipak, desilo se nešto što nikako nisam očekivao. Nakon nekoliko momenata tišine, upitao me je: "Da li si ti bio zaljubljen u nekoga pre mame?"

E sad je bilo vreme da ja pocrvenim. Mislim, jasno je meni da će on to saznati kad tad. Znao sam da će nekada, u nekim godinama, i sam shvatiti da sam imao ljubavni život pre njegove mame. Ipak, nisam zaista planirao šta ću reći kada iskrsne to pitanje, niti kako ću reagovati. Ovo mi jeste prvi brak. Mel i ja smo zajedno 15 godina. Mi smo sve što Tristan zna. I da budem iskren, nakon toliko godina zajedničkog života, nekad se osetim kao da sam rođen oženjen. Naravno, ne mislim to kao nešto loše, niti želim da kažem da je brak dosadan. Mel je moj čitav svet toliko dugo, da zaista ne mislim o svom životu pre nje. Bilo je to tako davno, bio sam totalno drugačija osoba tada. 

Povezane vesti

Tristan je sedeo i posmatrao me, čekao je odgovor. Krenuo sam sa nekoliko lažnih početaka: "Jednom sam..", " Bila je jedna..", "Pokušavam da se setim vremena.." On je samo čekao. Zbunio sam se, ne baš siguran zašto je to bila tako velika stvar, i pokušavao sam da shvatim šta bi trebalo da kažem.

Napokon sam izgovorio:"Šta te interesuje?"

Slegao je ramenima. "Ne znam. Ko je bila tvoja prva devojka?"

Pričao sam mu o Džil, koja mi je bila devojka tokom ručka u osnovnoj školi. "Ne znam da li se to računa, ali to je prva osoba koji sam nazivao devojkom." Smejao se ideji da sam izlazio sa nekim samo tokom ručka, a potom me pitao još, još i još, i napokon sam izrekao sve.

Sve u svemu, ispričao sam mu o četiri žene sa kojim sam izlazio pre njegove majke. Ništa od toga nije bilo skandalozno. Nisam imao neki tajni brak ili neko drugo dete skriveno. Sve što sam imao jesu četiri izveštaja o tome sa kim sam izlazio nekih pet godina. Naravno, nisam mu pričao o gubitku nevinosti, ali mu jesam pričao o prvom poljupcu.


Foto: Shutterstock

Nakon toga, pitao me je da li sam voleo neku od njih. Nisam očekivao ovakvo pitanje. Pogledao me je nežno, malo iskrivivši usta i rekao: "Da li si voleo nekoga pre mame?" Iskreno, bila je neke istine u tom njegovom skepticizmu. U njegovom licu je bilo nečega što je reflektovalo moje misli, i užasno mi je smetalo tokom čitavog razgovora.

"Slušaj, druže, da, jesam nekima rekao da ih volim. Sa jednom sam se čak i verio. Ali, iskreno da ti kažem, nisam o tome razmišljao prilično dugo, a sada kada to pominješ, nisam siguran da sam tad uopšte znao šta je ljubav."

Nastavio sam, pričao sam mu o tome kako sam mislio da razumem šta je ljubav, kako sam znao šta osećam, ali ništa od toga nije bilo ni blizu onoga što ja osećam prema njegovoj majci.

Povezane vesti

"Kako to misliš 'osećao drugačije'?"

Ponovo sam zastao, pokušavajući da odgonetnem šta želim da kažem, jer nisam očekivao da imam ovakav razgovor na putu do klizališta, ali i to je jedan deo roditeljstva.

"To drugačije.. to je bilo vreme. U svim tim vezama bili smo zajedno koju godinu, ili manje, pa iako to zvuči mnogo, posle 15 godina sa tvojom majkom, nisam shvatao koliko je potrebno da zaista razumeš nekoga. Mnogo sam doživeo sa tvojom mamom. Imamo decu, selili smo se, išli u školu... Svađali smo se oko glupih stvari, i mirili se ubrzo. Ono što pokušavam da ti kažem je da za ljubav, pravu ljubav, zaista treba mnogo vremena..., mnogo rada i ulaganja. Međutim, ako se oboje zaista posveti, onda je stvarno neverovatno kad nekog tako duboko i dobro poznaješ. Tako sam se jedino sa tvojom majkom osećao, i ni sa kim više. Da li ti je malo jasnije sada?"

Povezane vesti

Tristan je pogledao kroz prozor. Približavali smo se klizalištu. Slegao je ramenima. "Pa i ne baš", rekao je.

Nasmejao sam se: "Da", rekao sam, " i ja bih to sa 11 godina rekao."

Parkirali smo se, pa sam se okrenuo ka njemu i pitao: "Dakle, hoćeš li mi sada reći ko ti se sviđa?"

Nasmejao se i počeo da vrti glavom.

"Ali neko postoji, zar ne?"

Slegnuvši ramenima, pomalo bojažljivo rekao je: "Mislim da nam je potrebno još vremena."

Slatko sam se nasmejao ovome i rekao: "Da, jako dobar odgovor."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica