Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog dece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posledice razvoda na decu, međutim danas znamo da sam čin razvoda deci šteti manje nego roditeljski sukobi. Prijateljski razvod će imati povoljniji efekat na dete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

Kada roditelji odluče da se razvedu, važno je da to zajedno kažu detetu i predstave razvod kao odluku koju su doneli oni kao odrasli ljudi, a vezano isključivo za njihov odnos, bez međusobnih okrivljavanja pred detetom, ističe master psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu dece i mladih.

Deci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

Takođe je važno da deca čuju da ih roditelji i dalje jednako vole i da se to nikad neće promeniti, iako će se promeniti mnoge stvari u životu. Dobro je detetu objasniti šta će se promeniti i na koji način, kako bi mu se pružila struktura i osećaj predvidljivosti. 

Roditelji mogu očekivati svakakve reakcije od svoje dece – uglavnom su deca tužna i ljuta.

Važno je da deca mogu slobodno izraziti svoje emocije i da im roditelji pruže podršku i utehu. Takođe je dobro više puta naglasiti, i toga se državati na verbalnom i neverbalnom nivou, da oba roditelja podržavaju odnos dece s drugim roditeljem, ističe Mia Roje.

Često se deca stide ili plaše da pokažu osećanja i da kažu roditeljima šta ih brine i zbog čega su tužna ili ljuta. Lakše će se ponekad poveriti psihologu, a master psihologije Tea Knežević otkriva šta to mališani žele da kažu svojim razvedenim roditeljima: 

1. Znam da te malo manje slušam kad se vratim od mame/tate, ali treba mi vremena da se opet naviknem na tebe.

2. Nekad mi je teško da kažem da mi je bilo lepo kod mame/tate jer se plašim da će te to povrediti.

3. Sad mi trebaš malo više.

4. Stvarno mi je teško kad pričaš loše o mami/tati.

5. Ti se pobrini za mene kad sam s tobom, a mama/tata će kad sam s njom/njim.

6. Kad sam kod mame – fali mi tata, a kad sam kod tate – fali mi mama.

7. Nemoj da me pitaš puno o tati/mami. Ne znam šta je bolje da kažem, a šta da ne kažem. 

8. Ne treba da kriješ da imaš novog partnera/partnerku. Ja to osetim. Važno mi je samo da znam da si i dalje tu za mene kad mi trebaš.

9. Ne želim puno detalja o prošlosti, želim da znam kako će izgledati budućnost.

10. Ja ne želim da biram ko mi je draži, volim vas oboje.

A na vama je, mame i tate, da svoju decu poslušate i pomognete da im život s razvedenim roditeljima bude što lepši i normalniji.

Detetovo je pravo i potreba da ima oba roditelja pa je u njegovom najboljem interesu da su oba roditelja stalno dostupna i uključena u njegov život, bez obzira na svoje partnerske probleme.