Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praktični saveti: Kako da zaštitite dvorište od krpelja

Kako biste u njemu bezbedno uživali, pogledajte kako sve možete da zaštitite vaše dvorište od krpelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (do visine jednog metra), zatim u šipražju, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i izletištima na koja često odlazimo. Stoga treba imati na umu da prilikom svakog izleta u prirodu treba da nosite pantalone sa dugim nogavicama, majice ili košulje dugih rukava, i zatvorenu obuću. 

Ali ukoliko se ne radi o izletu od dan ili dva, nego imate svoje dvorište u kojem želite bezbrižno da uživate, možete da uradite sledeće:

1. Redovno šišajte travu i ukrasno grmlje, posebno ivice travnjaka, gde su najčešća staništa krpelja. Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće ili na gomila na kojoj pripremate kompost. Ako smatrate da je potrebno, koristite hemijske repelente na ivicama dvorišta.

Povezane vesti

2. Krpelji ne vole drvo i šljunak, pa možete da ih iskoristite kao podlogu ispod prostora za sedenje u dvorištu. Mesto za sedenje treba da bude na delu dvorišta koje je tokom dana osunčano i suvo, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Takođe, ne postavljajte ležaljke odmah uz grmlje ili zid koji je obrastao zelenilom.

3. Ako ste blizu šume, ili je uz vaše dvorište šumovito područje, na rubovima dvorišta napravite 'granicu' od iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena. Postoje istraživanja koja kažu da je piljevina od cedra vrlo delotvorna zaštita. 

4. Krpelji se retko nalaze na mestima gde rastu žalfija ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana), pa mesto za sedenje u vrtu možete da ogradite grmovima tih biljaka. 

5. Pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju u travi i trčkaraju vrtom. Obavezno im pregledajte dlaku pre ulaska u kuću i skinite krpelje koje primetite. 

Ukoliko je već imate ili planirate da je držite, štalu za krave i koze gradite što dalje od kuće.

Povezane vesti

Takođe, ukoliko je dvorište blizu šume ili šumovitog odručja i često vam “svraćaju” divlji zečevi i druge životinje, pojilicu za njih nemojte praviti u dvorištu, jer krpelji mogu da se razmnožavaju na njima, i da budu prenosnici raznih zaraza.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica