Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Običaji i verovanja: Koliko dugo se čuva i kako se koristi Sveta Vodica?

Pročitajte šta se radi sa prošlogodišnjom osveštanom vodom, kada u dom unesete novu.

  Izvor: Foto: Filip Pavličić

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara proslavljaju veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje. Na taj dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osveštava voda. To je svečani obred kojem prisustvuje mnoštvo ljudi, koji osveštanu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica - Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Velika je dilema među vernicima koliko dugo mogu da čuvaju svetu vodicu i šta da rade sa starom kada stigne nova.

Koliko se dugo može čuvati Sveta Vodica, naročito ona koja se osveštava na Krstovdan, Bogojavljenje i Vaskrs? Nakon jedne godine kada, stigne nova vodica, šta se radi sa starom?

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osveštanu blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

Povezane vesti

No, glavno pitanje je "nakon jedne godine, kada stigne nova vodica, šta da se radi sa starom?".

Odgovor na to pitanje, u crkvenim knjigama ne piše, niti ima bilo kakvo pisano naređenje u vezi sa tim. Ali zato postoji narodno predanje i običaj kojeg je Crkva prećutno usvojila, te je isti stekao predanjsku vrednost, kao i mnoge druge stvari koje se putem predanja u Crkvi čuvaju.

Dakle, po tom narodnom predanju, a sada i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće.

Author: Zorana Jevtic Copyright: @Zorana Jevtic Description: DRUSTVO Sveta vodica, flasa sa svetom vodicom, svata voda, foto Zorana Jevtic Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2015:05:02 22:51:01
Foto: Zorana Jevtić

U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

Što se pak tiče vodice koja se po domovima sveti za Vaskrs (nikada na Vaskrs), ona se u toku posta može, i treba, uzimati svako jutro po malo pre jela, i tako utrošiti. Ona se upravo i osvećuje sa tim ciljem da bi sveti veliki praznik Vaskrsenje Hristovo dočekali u osvećenim domovima, ali i sa osvećenom dušom svojom (kao hramom Duha Svetoga), čemu pobožno korišćenje svete vodice itekako doprinosi.

Osvećena vodica za Krsnu slavu sva se upotrebi na spravljanje slavskog kolača i koljiva, a može i da se ostavi malo za piće da svi članovi doma popiju po gugljaj za osvećenje duše i tela.

Episkop raškoprizrenski Artemije

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica