Ogledalo smo deci. Šta god da radimo i kako god da se ponašamo, oni su tu da nas kopiraju. Tako je i sa savremenom tehnologijom, mobilnim telefonima i tabletima. Teško je zabraniti im u potpunosti ali ograničiti vreme je neophodno. Kod nas je, nažalost, situacija takva da smo uslovljeni onim "nema mobilni telefon, nema jela" ali kada je već tako, pronašla sam aplikacije koje će joj pomoći da nešto i nauči… kad već želi da gleda u ekran.

Baby Phone Game for Babies

Fenomenalna besplatna aplikacija za bebe od šest meseci do dve godine starosti. Ono što nudi jeste mnogo raznih zvukova, od životinja do brojalica. Zanimljiva je mogućnost dodavanja zvuka i slika po želji, kao i snimanje vlastitog glasa, čime izbor postaje neograničen. U postavkama aplikacija može da se zaključa, pa je beba neće zatvoriti, a ta naizgled jednostavna opcija, štedi mnogo živaca i oslobađa vas neprestane brige oko slučajno obavljenih poziva i nepovratno izbrisanih datoteka.

Baby Explorer 

Baby Explorer zapravo nije samo jedna igra, već kompilacija 17 različitih igara na jednom mestu. Prikladna je za decu mlađeg uzrasta, jednostavno dizajnirana, a poseban je naglasak stavljen na muziku. Lakši zadaci koje sadrži su istraživanje raznih zvukova, prepoznavanje oblika i stavljanje istih u pravi kalup, vožnja aviona i skupljanje predmeta u vazduhu. Ima i par komplikovanijih, kao na primer "memory". Prednost je što igra ima mnogo sadržaja i samim tim štedi prostor na uređaju, a detetu daje mogućnost izbora.

Peg + Cat Big Gig

Vaše dete zapravo neće ni znati da uči matematiku dok se bude zabavljalo igrajući i pevajući sa devojčicom Peg i macom. Uz ove interesantne likove mališani će naučiti da prepoznaju brojeve, broje unapred i unazad od 1 do 100 i rešavaju mozgalice "nastavi matematički niz". Deca će biti nagrađena posebnom muzičkom tačkom koju će Peg i maca izvesti samo za njih.

Oli helps animals

Želite li kod svoje dece da razvijete osećaj odgovornosti i pomaganja drugima, Oli je pravi izbor. Kroz zanimljivu aplikaciju, saznajemo šta rade vatrogasac, policajac i doktor. Deca moraju da reše različite zadatke poput gašenja vatre ili pomaganja bolesnoj mački. Namenjena je deci starijoj od četiri godine, ali uz malu pomoć mogu je igrati i mlađi.

Baby puzzle

Vrlo jednostavna igra koju je Ena igrala sa godinu dana. Zadatak je da smesti sve životinje u okvire predviđene za to. Svaki pogrešan izbor ima upozoravajući zvuk ali kada se sve figure smeste na svoje mesto, kao nagradu deca dobiju vatromet od balona koje mogu pucati. U aplikaciji su različite grupe pazli: od životinja, voćkica, muzičkih instrumenata do slova i brojki.

O autoru:

Dugogodišnja novinarka i bivša urednica nekoliko mesečnih lifestyle magazina iz Sarajeva. Osnivač bloga o majčinstvu eninamama.com. Zaljubljenica u prirodu, putovanja, šopping, fotografisanje, kćerku Enu i u svoj mobilni telefon. Realna, bez tabua, otvorena, glasna, brbljiva, piše o realnoj strani majčinstva bez umotavanja u šareni papir.