Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugovor koji bi deca trebalo da potpišu i poštuju: 10 saveta za bezbedno korišćenje Interneta

Dogovor u formi ugovora je iz više razloga koristan za mališane, kako zbog njihove bezbednosti, tako i zbog moralne obaveze prema roditeljima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Internet krije puno opasnosti za mališane, te je obaveza roditelja da upozore dete na vreme i na pravi način. Kako bi bili sigurni da su deca potpuno razumela ono što im govorite, predlažemo da napravite "ugovor o bezbednosti" koji bi mali korisnici Interneta trebalo da potpišu, a isti možete odštampati i staviti na vidno mesto.

Evo kako bi ovaj dokument trebalo da izgleda:

Ugovor o bezbednom korišćenju Interneta

1. Obećavam da neću odavati lične podatke kao što su moja adresa stanovanja, broj telefona, adresa i broj telefona radnog mesta roditelja, ili ime i adresu škole u koju idem, bez dozvole roditelja.

2. Obećavam da ću odmah reći roditeljima ukoliko se zbog nečega što mi je neko posalo preko interneta osećam neprijatno.

3. Obećavam da se nikada neću nasamo naći sa nekim koga sam upoznao/la preko Interneta.

4. Obećavam da ću "ići" na Internet samo kada mi roditelji to dozvole i da ću na Internetu provoditi onoliko vremena koliko su mi dozvolili kako to ne bi uticalo na moje druge obaveze.

5. Obećavam da neću odgovarati na poruke zbog kojih mi je iz bilo kog razloga nelagodno jer nije moja krivica što dobijam takve poruke.

6. Obećavam da ću razgovarati sa roditeljima svaki put kada poželim da pormenimo neke uslove i da ćemo zajedno odlučivati o tome koliko vremena smem da budem onlajn i koje sajtove ne smem ili ne smem da posećujem.

7. Obećavam da nikome, osim svojim roditeljima, neću odavati šifru za mejl i društvene mreže. Čak ni najboljem drugu/drugarici.

8. Obećavam da ću uvek pitati roditelje da li smem da daunloudujem ili instaliram neki novi softver ili aplikaciju kako bismo zajedno proverili da li nešto od toga može da ugrozi privatnost moje porodice.

9. Obećavam da ću biti dobar "stanovnik" Interneta i da neću onlajn pisati i objavljivati ništa što može nekoga da povredi.

10. Obećavam da ću pomoći mojim roditeljima da shvate koliko mogu da se zabavljaju na Internetu i da ću ih naučiti neke stvari u vezi sa kompjuterima i modernom tehnologijom.

__________________________

Potpis deteta

Obećavamo da ćemo se zajedno sa detetom pridržavati ovih pravila.

__________________________

Potpis roditelja

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica