Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca ispaštaju zbog tradicionalnog modela očinstva: Koliko tate u Srbiji učestvuju u odgajanju dece?

Pročitajte rezultate najnovijeg istraživanja UNICEF-a i saznajte koliko očevi aktivno učestvuju u odgajanju dece i na koji način se to odražava na mališane i njihov kasniji život.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U Srbiji su očevi retko uključeni i angažovani tokom trudnoće, porođaja ili u direktnoj brizi o deci, bebama, izjavila je danas zamenica direktora kancelarije UNICEF-a Severine Leonardi, navodeći da je jedan od najboljih načina da se oblikuje budućnost deteta putem dobrog roditeljstva.

''Samo nešto više od 35 odsto očeva učestvuje u obrazovnim aktivnostima sa nešto starijom decom uzrasta od tri do pet godina, a romski očevi su još manje angažovani oko svoje dece. Manje od 20 odsto njih je angažovano i uključuje se u igru i aktivnosti učenja sa svojom decom'', rekla je Leonardi na skupu "Jačanje uloge oca u nezi, odrastanju i vaspitanju deteta".

Ona, međutim, upozorava, da očevi, baš kao i majke, mogu da daju svojoj deci najbolji početak, start u životu, kada obezbeđuju zdravlje, ishranu, zaštitu...

Navodeći da istraživanje pokazuje da najranije godine života predstavljaju kritičnu, jedinstvenu priliku da se oblikuje razvoj mozga deca, ona je istakla da su zdravlje dece, njihova sreća, sposobnost da uče, pa čak i njihova sposobnost ostvarivanja prihoda opredeljeni iskustvima u ranom detinjstvu.

"Kada deca imaju pozitivnu interakciju sa roditeljima, a posebno sa očevima, oni imaju bolje psihološko zdravlje, poštovanje i dugoročno zadovoljstvo", rekla je Leonardi.

Povezane vesti

Ističe i da su očevi, koji su bliski sa svojom decom, srećniji nego očevi koji ne ostvaruju tu vezu.

"U UNICEF-u zajedno sa našim partnerima iz vlade i civilnog sektora želimo da pomognemo da se sruše barijere koje sprečavaju očeve da obezbede svojim bebama i deci okruženje u kome mogu uspešno da napreduju. Radimo na tome da se sve što znamo o roditeljstvu pretoči u politiku i investicije koje pomažu porodicama da deci obezbede najbolji start u životu", rekla je Leonardi.

Reč sociologa

Sociolog Dragan Stanojević rekao je da je zbog stvaranja novog modela roditeljstva neophodno da se razmišlja i o novim modelima partnerstva koji moraju da budu demokratičniji i ravnopravniji na svakom nivou.

Kako kaže, tamna strana je relativno nisko učestvovanje očeva u svakodnevnoj obavezi oko dece.

"Kada je dete malo četvrtina očeva uopšte ne učestvuje u bilo kakvim obavezama, a kada učestvuje, najveći broj njih se decom bavi samo aktivnosti koje podrazumevaju igru i zabavu. Veoma mali broj se uključuje da obavlja svakodnevne, rutinske, poslove", rekao je Stanojević.

Kako kaže, i kada dete odraste, taj procenat ne raste značajno. Međutim, kako navodi, to ne znači da su svi ti očevi neodgovorni, već praktikuju tradicionalno model očinstva koji podrazumeva materijalno obezbeđenje porodice.

On ističe i da je, kada se govori o očevima čija deca ne žive sa njima - razvedenim ili nevenčanim, stepen neodgovornosti visok.

Povezane vesti

Kod razvedenih svega trećina očeva redovno plaća alimentaciju, a kada su u pitanju deca nevenčanih roditelja, dve trećine očeva uopšte ne plaća alimentaciju, rekao je Stanojević.

Stanojević ističe da postoji i svetla strana jer istraživanja beleže da postoji konstantno povećanje učešća očeva u svim aktivnostima.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica