Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sledite pravila mladih roditelja: 7 saveta za buduće bake i deke

Čestitamo! Postaćete baka i deka! Možda ste ovo čekali dugo i sad će se napokon dogoditi, međutim trebalo bi da znate da nova situacija u vašoj porodici, osim, sreće, donosi i mnogo novih izazova. Evo kako da ih prevaziđete i olakšate ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novopečeni roditelji su često pod stresom jer se nalaze u sendviču između dva para baka i deka i njihovih očekivanja. Potrudite se da svojim najmilijima ne otežavate situaciju, kao i da im na najbolji mogući način omogućite da uživaju u prvim danima roditeljstva:

Pobrinite se da sa svima imate dobar odnos

S obzirom na to da će uskoro u kući imati malu bebu, budućim roditeljima je dodatni stres poslednje što im je potrebno. Usredsredite se na to da im date svu podršku koja im je potrebna, kao i da ih ne opterećujete svojim prigovaranjima. Kad prvi put dođete da vidite bebu budite naročito pažljivi.

Pustite roditelje da prvo malo dođu k sebi pre nego što počnu da primaju goste. Takođe, prepustite njima neke važne odluke poput odabira imena i suzdržite se od svojih predloga i komentara. Komunicirajte s njima bez zadrške jer ćete tako izbeći nesporazume. Ako još niste upoznali drugu baku i deku, zamolite decu da vas upoznaju. I napokon, ako više niste u braku s drugim roditeljem vašeg deteta, prevaziđite eventualnu netrpeljivost i razmirice zadržite za sebe. Sada su u prvom planu mladi roditelji i njihov novi član porodice.

Povezane vesti

Saslušajte i složite se

Bez obzira na to koliko ste dece podigli i kako su ona ispala, vaspitanje novog malog člana porodice je posao novih roditelja. Budite pažljivi kad nudite svoje sugestije i mišljenja, a savete nudite samo ako vam zatraže. “Treba poštovati granice”, kaže porodična terapeutkinja Kristin Lalenor koja ima veliko iskustvo u pomaganju porodicama da prevaziđu svoje probleme. “Svaki roditelj je drugačiji i mora sam da ustanovi šta je za njega najbolje.”

Istina, ponekad je teško ćuteti kad se s nečim ne slažete, ali to svakako morate da pokušate. “Ako se suprotstavite i pokušate da nametnete svoje mišljenje, postaćete neprijatelj”, kaže Šeron O'Nil, autorka priručnika „Kratki vodič za srećan brak“. Dopustite mladim roditeljima da eksperimentišu. Ponekad će i pogrešiti, ali neke greške moraju da se naprave i osete na sopstvenoj koži.

Povezane vesti

Ne preterujte s kupovinom

Kad je beba na putu, lako je oteti se kontroli kad je kupovina u pitanju. Ali pre nego što posegnete za novčanikom, pitajte mlade roditelje šta im treba. Dolazak bebe je veliki udarac na kućni budžet i pomoć će im u tom smislu svakako dobro doći.

Međutim, bolje je pitati šta tačno žele, nego da završe s tri krevetića, ali ni jednim kolicima. Iako se možda čini najmanje prisnim, najzgodnije je zapravo dati novac, jer većina mladih roditelja želi sama da odabere i kupi opremu za svoje dete.

Takođe, bez pitanja kupiti neku veliku stvar, može mladim roditeljima da stvori probleme, pogotovo ako žive u malo kvadrata. Svakako zato prvo pitajte šta roditeljima treba pre nego što im se pojavite na vratima s plišanim medvedom u prirodnoj veličini.

Ne uzimajte k srcu njihove odluke

Oni žele da dete spava s njima u krevetu? Ne žele da krste dete? Žele dete da nazovu Jabuka? Iskreno, sve to nije vaš problem. Da, možda se ne slažete s nekim od tih odluka i možda će vam biti neprijatno da kažete da se vaša unuka zove Jabuka, ali odluke tog tipa zaista treba da prepustite mladim roditeljima i da se ne mešate.

Povezane vesti

Neka se povezanost dogodi prirodno

Veoma ste uzbuđeni što ćete videti bebu i ne možete da dočekate da je uzmete u ruke. Međutim, beba plače kad god pokušate da je uzmete u ruke i ne želi da bude u vašem naručju. To može biti vrlo razočaravajuće ali je sasvim prirodno i ne bi zbog toga trebalo da se osećate uvređeno. “Naravno da očekujete izvrstan odnos sa svojim unučetom, ali to se ne događa automatski”, kaže Ejmi Gojer, autorka priručnika “Šta sve bake i dede ne smeju da rade“. Odnos s vašim unučetom gradi se postepeno i nije uvek onakav kakav ste očekivali. Zato ne očekujte previše unapred, nego postupno upoznajte malog novog člana porodice. Polako se uključujte u brigu o njemu i imajte puno strpljenja.

Sledite pravila mladih roditelja

Iako ste navikli da budete glavni, ovog puta red je na vašoj deci. Možda će vam taj novi odnos snaga biti čudan, ali možda u tome pronađete i određeno zadovoljstvo. Naime, s autoritetom dolaze i odgovornosti, a ako te odgovornosti preuzme neko drugi, vi napokon možete da se opustite.

Povezane vesti

Osim toga, nakon što ste čitav vek govorili vašoj deci šta da rade, sada kada su uloge okrenute, na vama je red da ponekad poslušate i jednostavno uradite šta vam se kaže bez puno prigovaranja. Ako vaše unuče ima određeni raspored hranjenja i spavanja, svakako sledite taj raspored i uputstva koja ste dobili od njegovih roditelja. “Mladi roditelji mi se ponekad žale da se njihovo dete od bake vrati nervozno i mrzovoljno zato što nije dovoljno spavalo”, kaže terapeutkinja O’Nil. “Kada čuvate dete, time zapravo želite pomoći mladim neispavanim roditeljima. Nemojte kršiti njihova pravila i tako im odmagati.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica