Čuveni pisac Franc Kafka govorio je da su svi problemi rešeni sve dok vam je u ustima zalogaj hrane. 

Vođen ovom izrekom ili samo instinktom, jedan tata je zavrnuo rukave i odlučio da svojoj devojčici napravi specijalitet koji "rešava probleme tata koji sami čuvaju bebu". I tako je tata Senad "porastao kao kvasac" kada je njegova beba sa oduševljenjem pojela njegovo jelo - kljukušu.

Vesela kragujevačka porodica Dolovac, rodom iz Bosne, ima četiri člana - tatu Senada, mamu Kristinu i dve devojčice, petnaestogodišnju Magdalenu i malenu Emili koja će uskoro da napuni godinu dana. 

Foto: Privatna arhiva

Frizeri po zanimanju, Kristina i Senad i pored obaveza u svom salonu, stižu da spremaju zdravu hranu za bebu, ali i za sve ostale članove porodice.

Mama Kristina je član mnogih grupa na društvenim mrežama u kojima često razmenjuje zdrave recepte, međutim, nijedan njen nije izazvao toliko oduševljenje koliko recept njenog muža, koji takođe voli da ponekada pripremi svoje specijalitete. 

"Tata je izrazio želju da napravi neko jelo koje možemo da jedemo svo četvoro, pa sam ga učlanila u neke grupe koje se bave zdravom ishranom beba. Tako se i on se uključio u tu priču", priča nam mama Kristina.

"Kad je video da bebe uzrasta naše Emili mogu da jedu kljukušu, rešio je da se odvaži i da je napravi. Imao je veliku tremu, jer mu je bilo mnogo bitno da se to Emili svidi. Zavrnuo je rukave dok sam ja bila u salonu jedno jutro i napravio iznenađenje. Kasnije sam sve to morala da stavim u grupe na Fejsbuku i pohvalim se. Beba je sa oduševljenjem jela, a tata je porastao kao kvasac", završava svoju priču ponosna mama Kristina Dolovac, dodajući da se u Travniku, gde je ona rođena, to jelo zove lezibaba.

Foto: Privatna arhiva

"Ovaj recept, najiskrenije godinama pravim odokativnom metodom", iskren je tata Senad, ali se u objašnjavanju pripreme ovog specijaliteta snašao više nego odlično.

A evo i recepta za čuvenu tatinu kljukušu...

Potrebno vam je:

- 500g rendanog krompira

- 200g brašna za pite i testa

- kafena kašičica soli

- pola kašičice bibera (izbegavao sam zbog bebe)

- 1 glavica crvenog luka

- 1 jaje

- 1dl kisele vode

Priprema:

Izrendati krompir i luk, u činiju staviti brašno, 2 dl tople vode, kiselu vodu, so i biber (ako želite) i celo jaje. To sve lepo umutiti da smesa bude homogena. Za to vreme rerna je upaljena da se zagreje. Kada smesa postane homogena dodajte krompir i luk. Izmešajte sve zajedno. Smesa će biti malo gušća nego za palačinke.

Nauljite tepsiju i istresite sadržaj iz posude drvenom kašikom ravnomerno rasporedite smesu i ubacite u rernu na 180 stepeni. Za pola sata otprilike je sve gotovo. Kada izvadite iz rerne ubodite testo nožem. Ako ništa ne ostaje na nožu znači da je gotovo.

Foto: Privatna arhiva

"Ja se zaista izvinjavam ako sam vas zbunio ovo mi je prvi put u životu da pišem recept. Veliki pozdrav za sve", završava svoj recept tata Senad.