Nedavno je na društvenoj mreži "Redit" jedan tata podelio svoj način disciplinovanja, kojem je pribegao kada je njegov petogodišnji sin iz prodavnice ukrao žvake.

"Jedan dan, sin mi je priznao da je uzeo pakovanje žvakaćih guma iz prodavnice. On ima pet godina. Samo je uzeo, stavio u džep i izašao", objasnio je tata.

"Ja sam shvatio šta se desilo kada je on jednu žvaku već žvakao, a mene ponudio drugom (jer ima pet godina, logično)", dodao je.

"Rekao sam mu da sam ponosan na njega jer mi je rekao istinu, ali i da sam veoma razočaran zbog toga što je uradio."

Ali umesto da ga kazni nekom uobičajenom metodom, poput zabrane izlaska napolje ili zabranom gledanja crtanih filmova, ovaj tata je smislio način kako da njegov sin zaradi 2,5 dolara (koliko su koštale žvake). 

"Napravio sam spisak zaduženja i svaki je imao svoju novčanu vrednost, a njemu sam rekao da mora da ih obavlja sve dok ne otplati svoj dug. Takođe, tek kada bi sve završio smeo bi da izađe napolje, uključi TV ili kompjuter."

Tata navodi da su zaduženja, naravno bila prilagođena njegovom uzrastu, poput svakodnevnog skupljanja njegovih, ali i bratovih, igračaka, nameštanje kreveta...

"I tako.. Sada je u svojoj sobi i sprema. S vremena na vreme ga čujem kako kaže: 'Uh, nikada više neću krasti'", dodaje ovaj tata.

Foto: Shutterstock

"I eto vam, posledice koje ga čekaju i u stvarnom životu samo u dečjoj verziji. Radije bih da nauči to sada, a ne da čekam dok postane tinejdžer, pa da mu onda objašnjavam. A da ne kažem da, ukoliko bi mu se to desilo u tinejdžerskom periodu, onda posledice ne bi bile u dečjoj verziji, nego u nadležnosti policije."

Ovaj domišljati tata dodao je i da će sa ovom metodom najverovatnije da nastavi, ali ne više zbog krađe, nego kako bi svoje dečake naučio šta znači zaraditi i ceniti novac. 

Na kraju, kako ne bi ispalo da je njegov sin to sve radio zbog njega, nakon što zaradi svoj novac, on i njegov dečak otići će u prodavnicu da ga odnese i da se izvine.