Majke troje i više dece često u šali kažu kako smeštaj za narednu godinu počnu da traže čim se vrate sa letovanja. 

Višečlane porodice, iako naviknute na dobru organizaciju i boravak u zajedničkom postoru, opet imaju problem da pronađu smeštaj koji odgovara njihovim potrebama. Takođe, višečlanim porodicama je mnogo teže da organizuju prevoz, ali i ishranu.

Kako bi jedni drugima olakšali, u fejsbuk grupama, žene jedna drugoj preporučuju letovališta i pripremu, a ovo su njihovi neki od njihovih saveta.

Praktični saveti za početak pretrage

Ono na šta prvo skreći pažnju je činjenica da se poslednjih godina promenio rad agenicja, pa je sve češći slučaj da, iako treće dete ima do dve godine, više ne mogu da se iznajmljuj četvorokrevetne sobe, što je nekada bila uobičajena praksa. Dakle, porodice sa troje dece, od kojih najmlađe ima manje od dve godine, moraju da iznajme petokrevenu sobu.

Iz tog razloga mame se pre odlučuju za apartmanski nego za hotelski smeštaj. Neretko porodice iznajmljuju i dva manja apartmana, pa u jednom drže stvari, a u drugom spavaju.

Tamo gde ta mogućnost i dalje postoji, majke svakako savetuju da se za najmlađe dete nosi krevetac na rasklapanje. 

Takođe, ukoliko se porodica odluči za letovanje preko agencije, majke savetuju da se za aranžman odluče pre Nove godine, jer su tada najveći popusti, kako kažu, čak do 40 odsto.

Što se tiče perioda letovanja, porodice se zbog cene odlučuju za pred ili post sezonu, a mame savetuju da to ipak bude postsezona jer je voda toplija nego u junu, što je bolje za decu.

Najpopularnije destinacije

Grčka

Što se izbora destinacije tiče, među majkama troje ili više dece najčešće se pominje Grčka

Kada govore o plažama i samim mestima odnosno njihovom sadržaju (pogodno za kolica iako je plaža malo dalje, igrališta, šetališta) letovališta koje one preporučuju su, godinama najposećeniji ParalijaPefkohori, Polihrono i Hanioti, ali mirnija mesta kao što su Furka, Nei Pori (za koje mame u šali kažu "zakon za malu decu"), Nea Vrasna, Asprovalta (Nea Vrasna i Asprovalta su dva vezana označena plavom zastavicom što znači da je vazduh veoma čist - tzv. vazdušna banja) i Jesiros, gde mame posebno hvale male porodične hotele u kojima može da se uplati i ručak. Manja mesta su poslednjih godina postala veoma popularna jer nema gužve na plažama, koje su uglavnom peščane.

Bugarska

Pored Grčke, kao veoma povoljnu destinaciju ističu i Bugarsku.

Mame kažu da u Bugarskoj mogu da se pronađu hoteli koji nude All Inclusive ponudu po veoma pristupačnim cenama, a mesta gde su one i njihove porodice bile najzadovoljnije su Nesebar i Černomorec.

Crna Gora

Što se Crne Gore tiče, mame najčešće preporučuju Čanj. Hvale plažu i smeštaja koji se nalaze u njenoj blizini, a pored povoljne cene ističu i prostranost apartmana, što je za porodice sa više dece veoma važno.

Među majkama su se našle i one koje smeštaj traže na licu mesta, obično u Grčkoj, i kako kažu, nikada nisu imale problem da ga pronađu. 

Foto: Shutterstock

Prevoz

Kada je u pitanju prevoz, mame onima koji su u mogćnosti savetuju sopstveni, a ukoliko se odluče za autobus, preporuka je da termin putovanja bude prilagođen vremenu kada deca spavaju, jer ukoliko su budna, kako kažu, putovanje bude mučenje.

Ukoliko se na putovanje u Crnu Goru ili Grčku (do Soluna) odlučite da idete vozom, mame kažu da bi bilo poželjno da karte rezervišete dosta ranije i savetuju da karte uzmete za spavaća kola. 

Ukoliko ste u mogućnosti, kao veoma dobra opcija za decu, zbog kratkog vremena za koje se stiže na destinaciju, svetuje se avion.

Ishrana

Veoma važna stavka svakog letovanja naravno je ishrana. Što se glavnih obroka tiče, mame se najčešće odlučuju da ih spremaju same, a prema njihovim rečima, namirnice koje ponesu od kuće budu dovoljne samo za prva dva-tri dana. Kasnije se odlučuju za kupovinu u obližnjim super marketima. 

Podsetnik za pakovanje

Pored kreveca na rasklapanje, mame imaju niz proverenih trikova koji mogu da vam olakšaju boravak na moru.

Ono što mame obavezno jedna drugu podsećaju je da nikako ne zaboravite probiotik. A kako biste bili sigurni da na vas i vaše dete neće uticati promena vode i klime, mama otkrivaju da bi sa davanjem probiotika trebalo početi nekoliko dana pred polazak, a ne kada se na odredište već stigne.

Takođe, u neseseru sa lekovima obavezno treba da se nađe i sredstvo protiv komaraca.

Iako porodice sa decom traže mirnija mesta, često se mame međusobno savetuju da ta letovališta ipak ne budu zabačena zbog blizine, odnosno udaljenosti prve ambulante.