Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavan trik mama iz Italije: Kako vam uživanje sa detetom može pomoći da smršate

Efikasnost ove tradicionalne i jednostavne navike Italijanki potvrdila su i savremena istraživanja, zašto da i vi ne pokušate.

Tradicionalna praksa koju primenjuju Italijanke se naziva "passegiata" (paseđata) što znači kratka šetnju više puta tokom dana, uglavnom nakon obroka. Ono što posebno doprinosi rezultatima je to što one to ne primenjuju kao fitnes praksu, već iz čistog zadovoljstva: uživaju u suncu, šetaju sa prijateljima, porodicom i, naravno, decom. 

Deca obožavaju vreme da provode napolju, a majke u Italiji su to okrenule u svoju korist. Zajedničko uživanje, šetnja, čak i trčanje za mališanima za Italijanke je blagotvorno iz više razloga.

Povezane vesti

Iako vam to možda izgleda naivno, istraživanje u časopisu Diabetes Care koje je sprovedeno na sredovečnim ljudima koji su imali rizik od razvoja dijabetesa, pokazalo je da 15 minuta šetnje nakon svakog obroka poboljšalo njihovu sposobnost da regulišu šećer u naredna 24 sata.

Tih nekoliko kratkih šetnji efikasne su isto koliko i duža šetnja od 45 minuta, koja se obično preporučuje. Navika da se prošeta više puta ne samo da pomaže u regulaciji šećera, već, posledično, smanjuje šanse da se ugojite. Isto tako, snižava i nivo stresa.  

A ako prošetate posle večere, piše dr Dejvid Ludvig u svojoj knjizi "The Fat Cell Solution", to vam može doneti još veće dobrobiti: lagana fizička aktivnost u sumrak podesiće vaš unutrašnji časovnik i pomoći vam da spavate bolje. To je jednostavan način da poboljšate varenje, smanjite insulin nakon obroka i podstaknete metabolizam, a da se ne osećate kao pod prisilom da nešto "vežbate".

Povezane vesti

I tako, umesto da upalite televizor odmah posle večere, preporučuje dr Ludvig, izađite u 15-minutnu šetnju! Nakon nekoliko nedelja, dodajte šetnju posle doručka (na primer, umesto autobusom ili kolima, deo puta do posla pređite peške), nakon ručka, i ako stignete, još jednu po podne. Čak i ako ste u dobroj fizičkoj kondiciji, "paseggiata" će vam dobro doći kao lagana, opuštajuća aktivnost koja uklanja stres - ne kao trening koji osećate kao obavezu i napor.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica