"Bići potpuno iskrena", rečenica je kojom je naša voditeljka počela ovaj intervju. I zaista, potpuno otvoreno i iskreno, o svim problemima koje svakodnevno muče sve majke, za portal Yumama odgovara Marija Veljković.

Marija je 24. februara na svet donela svoje treće dete, devojčicu Nevu, a evo i kako prolaze njihovi prvi dani kod kuće zajedno sa bratom i sestrom, da li Neva ima grčeve i kako Marija sa svojim pozitivnim stavom i vedrim duhom rešava probleme na koje nailazi.

Majke kažu da su često dok su čekale drugu bebu zaboravljale da su trudne, a kod Vas je u pitanju bila treća trudnoća. Kako ste se osećali?

- Biću potpuno iskrena. Treća trudnoća mi je bila baš teška, jer je nisam očekivala. Prvu i drugu nisam osetila, ali ovu treću... Trudila sam se da radim i živim normalno. Iako znam da je svaka trudnoća individualna, ali meni je ova moja prošla veoma sporo.

Kako je protekao porođaj? Da li ste se porodili prirodnim putem?

- Porodila sam se prirodno kao i prethodna dva puta. Porođaj je bio totalna suprotnost trudnoći. Porodila sam se najprirodnije i najopuštenije moguće, sa minimalnim bolovima, i brzo. Porodila me je divna doktorka Marija Stanojevic u porodilištu GAK Narodni front.

Kako teku prvi dani kod kuće? Da li je zahtevna Neva?

- Dani teku uobičajeno. Navikavamo se jedni na druge. Neva je bila izuzetno zahtevna dok joj nisam kupila dudu - koju nisam praktikovala sa prvo dvoje dece. Ali pošto ona ima grčeve, traži samo da se nosi i da sisa, tako da sam sada sa dudom sebi malo olakšla, iskreno.

Kako su Đurađ i Rosa reagovali na dolazak bebe?

- Divno. Ja moram da budem pažljiva kada su sa njom jer su još mali. Ali oni bi stalno da je ljube, maze i drže. Đurađ stalno ponavlja kako je ona najlepša beba na svetu.

Foto: Privatna arhiva

Ko je birao ime za bebu? Da li nosi neko posebno značenje?

- Ime smo birali svi zajedno, mada dugo nismo mogli da se dogovorimo. Želela sam ime koje se nekako slaže uz Đurino i Rosino. Ime Neva ima slično značenje kao Rosa - "ona koja ne vene", simbol mladosti, tako da su se složile u značenjima, to mi se najviše i dopalo.

Majčinstvo je veliki izazov. Da li Vas je promenilo?

- Jeste, mnogo, ali samo u najboljem smislu. Izvuklo je sve najpozitivnije iz mene. Ne pričam samo o odnosu sa decom, već uopšte. To se oseti i u poslu. Izvuklo je iz mene sigurnost, opuštenost... Mnogo kolega mi je reklo da sada bolje radim svoj posao. Bolje se osećam u svojoj koži.

Iako svesna u kakvom svetu živimo, Marija kaže da ne želi da se plaši jer ko zna gde bi došla kada bi razmišljala o problemima koji je čekaju za deset godina. U budućnost ide korak po korak...

- Idemo redom, grčevi, prohodavanje, vrtić, treninzi... Neću brinuti o stvarima koje su mi udaljene, i tako mogu bolje da se koncentrišem na neke svakodnevne stvari.

Foto: Privatna arhiva

Šta je najlepše u roditeljstvu?

- Ljubav koju dajete i dobijate. Svest da zbog roditeljstva postojite na ovoj zemlji, koliko god naše moderne i urbane žene negirale to. Mi smo na ovom svetu da bismo bile mame. Što ne isključuje naše druge uloge.

Zajedno sa koleginicom Kristinom Radenković pokrenuli ste YouTube kanal "Trudnoća je dar" na koji trudnice i majke veoma lepo reaguju, kako ste došle na tu ideju?

- Ja sam napisala knjigu sa istim nazivom, i nisam mogla da je izdam godinu dana. Onda smo Kristina i ja počele da snimamo video priloge sa praktičnim savetima o trudnoći i roditeljstvu. To radimo tri meseca, i imamo predivnu interakciju sa ženama koje nas gledaju. Zaista se trudimo da svima odgovorimo. Naravno, baziramo se samo na svom iskustvu i iskustvu nama bliskih žena, jer mi nismo medicinski radnici, već samo mame. Sada snimamo isključivo teme koje nam naše "gledateljke" traže, jer to i jeste suština.

Ovde možete pogledati i jedan od videa sa YouTube kanala "Trudnoća je dar".