Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odmor ili noćna mora: Kada je pravo vreme za prvo putovanje sa bebom?

Smatra se da je beba starija od tri meseca sasvim dobar kandidat za putovanje. Ipak, pažljivo isplanirajte put jer odredište ne bi trebalo da bude puno udaljeno od vašeg mesta stanovanja, barem za tu, prvu avanturu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Evo nekoliko saveta kako da vaše prvo putovanje sa bebom protekne u najboljem redu...

Vodite računa da ne poremetite bebin ustaljen ritam

Obzirom na to da se ubrzo nakon porođaja još uvek prilagođavate na novonastalu situaciju, kako vi tako i vaša beba, vodite računa o vremenu za spavanje i hranjenje, uz koje ponekad može biti vrlo teško planirati ikakav odmor. Ukoliko putujete u mesto koje zahteva i promenu vremenske razlike, polako uvodite promene u raspored hranjenja, kupanja i spavanja nekoliko dana pred sam put.

Povezane vesti

Izbegavajte velike gužve i javna okupljanja

Izlaganje novorođenčeta gužvi i javnim mestima na kojima vrebaju razni virusi, svakako povećava rizik da vaša beba na svom prvom putovanju "zakači" i svoju prvu prehladu. Vrlo je važno da vodite računa o temperaturnoj razlici i potrudite se da beba jede dovoljno često, baš onako kako je navikla da to radi kod kuće. Između hranjenja i menjanja pelena, beba će sigurno tražiti vašu punu pažnju, pa se pripremite i na to.

Povezane vesti

Neka torba sa bebinim stvarima bude vaš prioritet

Potrudite se da o pakovanju razmišljate nekoliko dana unapred. Sve ono što vam može biti potrebno za nepredviđene situacije se mora naći u njoj. Od medicinske nege do omiljenog mede bez koga, možda, neće moći da zaspi. Mislite na sve.

Povezane vesti

Ukoliko je letnji period, obavezno razmišljajte o kapicama i šeširićima kojima ćete zaštititi dete od sunca. Potražite zaštitne kreme za bebe koje će sadžati visoku zaštitu od UV zračenja. Ukoliko je beba starija od šest meseci, slobodno možete namazati i male količine kreme po njenom licu, ali ako se odlučite za kreme u spreju, posebno vodite računa o zaštiti njenih očiju pre samog nanošenja.

Bezbedna vožnja je na prvom mestu

Stolica za bebe u kolima obavezno mora biti na zadnjem sedištu. Proverite njenu bezbednost pre samog polaska na put i osigurajte se da je beba u njoj pričvršćena baš onako kako treba. Vodite računa o tome da temperatura u automobilu bude odgovarajuća za nju i nabavite zaštite za stakla ukoliko se odlučite za putovanje dokom dana. Takođe, ukoliko se odlučite za putovanje vozom, autobusom ili taksijem, nemojte zaboraviti na bebino sedište, ona će biti daleko srećnija i ušuškanija u njemu nego što bi mogla da bude koristeći sedište na kome se smenjuju hiljade ljudi.

Povezane vesti

Šta god da ste planirali da radite na odmoru, potrudite se da u prvih nekoliko dana ne prenatrpavate svoj raspored raznim aktivnostima. Osim što mnoge stvari nikako ne možete predvideti, vrlo je važno da ne pokvarite ritam života deteta kakav je imalo kod kuće. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica