Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, vežite svoje mališane: Danas su Detinjci!

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Detinjce, kada odrasli simbolično vežu decu, koja se "oslobađaju" pripremljenim darovima. Evo koji običaji se vezuju za ovaj lep porodični praznik...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dočekujući praznik nasvetijeg Rođenja na zemlji, srpski narod i Srpska Crkva u tri nedelje pred ovaj praznik obeležavaju još tri lepa porodična praznika - Detinjci, Materice i Očeve.

Na današnji dan obeležavaju se Detinjci. Pošto je to uvek nedelja po Svetom Nikoli, to obično "Sveti Nikola ujutru donosi deci poklone".  

Povezane vesti

Povezane vesti

Nekoliko dana pre ovog praznika roditelji opominju svoje mališane da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme "otkup". Vrednija deca se zatim potrude da u danima koji slede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup" na praznični dan.

Rano ujutru na Detinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sede.

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste. Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Radujte se sa svojim mališanima danas!

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica