Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 razloga zašto je dobro biti zaposlena mama

Vratili ste se na posao i osećate grižu savesti zbog toga? Ne brinite, saznajte zašto je dobro biti zaposlena žena i posvećena mama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ste bili prinuđeni ili ste sami izabrali da se vratite na posao umesto da vreme provodite isključivo sa decom kod kuće, nema potrebe da osećate grižu savesti. Evo devet razloga koji će vam potvrditi da ste doneli dobru odluku, kako za vas, tako i za vašu decu...

1. Vi niste samo mama

Ponosite se titulom mame i znate da je to sada vaša najvažnija uloga u životu, ali jasno vam je da vi niste "samo" majka, znate da imate još jednu ulogu, mnogo manju, ali bitnu i zato vam je lako da svaki dan napustite kuću i uđete u kancelariju.

2.Nivo stresa je iznenađujuće mali

Jedan od najvećih strahova novopečenih majki je nemogućnost uspostavljanja balansa između posla i roditeljstva, što izaziva dodatan stres. Međutim, mnoge studije su pokazale da zaposlene majke nisu samo srećnije, nego i na mentalnom planu ne pokazuju povećan stres, za razliku od žena koje napuste svoj posao i koje češće pate depresije.  

3.Previše vremena provedenog sa decom ima svoje negativne strane

Po princip kvalitet je bolji od kvantiteta, to što nezaposlene majke provode mnogo više vremena sa svojim detetom nema nekog bitnog uticaja na njegov razvoj. U suštini, može se desiti da takva situacija detetu škodi.

Povezane vesti

4.I tata može da bude mama

U današnje vreme, zahvaljujući društvenom napretku, uloga oca se ne razlikuje bitno od uloge majke. Ovako je roditeljstvo i zanimljivije i lepše kada se podele uloge i mama i tata postaju jednaki timski igrači.

5.Vrtić je pozitivna stvar

Znate da je boravak u vrtiću ili sa dadiljom važna stavka u socijalizaciji vašeg deteta i ne pada vam teško kada klinci istrče napolje da se igraju bez da vas poljube.

6.Vaš finansijski doprinos

Neke majke imaju mali osećaj krivice kada odlaze kod frizera ili na ručak sa prijateljicama, a znaju da sve to plaćaju parama koje nisu one same zaradile. Naravno, i kada imate posao, vaša plata je prioritet za celu porodicu, ali je osećaj dobar kada zante da možete sebi da priuštite par cipela, haljinu i manikir a da ne tražite pare od muža.

7.Dobar ste uzor svojoj deci

Istraživanja su pokazala da zaposlene mame imaju pozitivan uticaj na karijeru i finansije svog deteta. Tačnije, ćerke čije su mame zaposlene imaju obično viši stepen obrazovanja, važniju poziciju u kompaniji i zarađuju više od onih koje su odrasle uz majku koja za vreme njihovog odrastanja nije radila. Vi ste njihov najveći uzor!  

Povezane vesti

8.Imate izgovor za doterivanje

Nezaposlene majke često nemaju razlog da dan ne provedu u trenerci, što je i sasvim normalno, ali kada imate kancelariju u koju odlazite svaki dan i firmu gde vlada određeni dreskod, imate legitiman izgovor da provedete više vremena pred ogledalom kako bi izgledali sjajno.

9.Spremanje kuće može da sačeka vikend

Niste u obavezi da usisavta i perete veš svaki dan, jer ni nemate vremena, a svaki slobodan trenutak ćete sigurno radije provesti sa svojom decom praveći im večeru i pomažući im oko domaćeg zadatka.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica