Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobačaj iz ugla jednog tate: Bol zbog najvećeg gubitka pretočen u dirljivu ilustraciju (FOTO)

Kurtis Viklund crta vesele i romantične trenutke svoje porodice, ali ovog leta, bolno iskustvo ga je nateralo da na papir prenese jednu stresnu situaciju.

 Izvor: Foto: Instagram / curtiswiklund

Od 2011. godine Kurtis Viklund pravi crteže koji prikazuju delove njegovog života sa ženom i dva sina. Ilustracije variraju od zabavnih i pozitivnih do dirljivih i romantičnih, pa su tako privukle veliku grupu pratilaca na Fejsbuku i Instagramu. 

Pre dve nedelje, Kurtis je podelio crtež koji je vezan za škakljivu, emotivnu i u neku ruku tabu temu - pobačaj.


Pogledajte i Trudnoća iz ugla jednog tate: Izvinjavajte se, čak i kada niste krivi!

Kurtis i njegova žena Džordan, koji rade kao fotografi venčanja u Mičigenu, su roditelji trogodišnjeg Kejsena i jednogodišnjeg Hejdena. Početkom ovog leta saznali su da je Džordan ponovo u drugom stanju, ali na prvom ultrazvuku dobili su teške vesti.

“Devete nedelje na ultrazvuku izvadio sam telefon da snimim ekran, ali me tehničar zamolio da ga sklonim kako bi utvrdio da je sve u redu. Tada smo prvi put pomislili da nešto možda nije kako treba. Kada je tehničar otišao Džordin je zaplakala, znala je,” ispričao je Kurtis za The Huffington Post. 

Nakon toga je došla doktorka koja im je objasnila da je beba prestala da raste u šestoj nedelji i da joj srce nije kucalo. 

“Bila je ljubazna. Džordin je probala da se suzdrži dok smo bili u kancelariji, ali imala je veliku želju da izađe odatle. Doktor nas je uputio ka sporednim vratima..”

Oni su na pregled došli odvojenim kolima, ali kada su izašli na parking ušli su u isto vozilo, plakali oko pola sata, ostavili drugo auto na parkingu i otišli kući.

Pogledajte i Dirljiva ispovest jednog tate: Znam da je to bio samo fetus, ali sam ipak izgubio dete (FOTO)

“Osećao sam da moram ovo nekako da dokumentujem. Mislim da je to bila instinktivna reakcija na gubitak. Neki ljudi odu na trčanje ili rade nešto kako bi bili fizički aktivni, neki pišu muziku ili slikaju, tako sam i ja osećao potrebu da dokumentujem ovo iskustvo na što verniji način.”

U početku Kurtis nije želeo da nacrta ovaj trenutak, jer obično crta pozitivne situacije. Međutim, kada je pokušavao da piše u svoj dnevnik nije uspevao rečima da predstavi ono što ga je mučilo. 

Pogledajte i Ispovest jedne mame: I muškarci proživljavaju spontani pobačaj

Kada je završio crtanje nije bio siguran da li da ga podeli sa svetom, osećao se suviše ranjivo i izloženo, a i nije mislio da će Džordan hteti da to podeli. Ali onda je shvatio da je važno, i ponadao se da će utešiti druge koji su se našli u istoj situaciji.

Uz fotografiju svog crteža Kurtis je na Instagramu napisao i par rečenica koje bi mogle pružiti utehu drugim ljudima koji su prošli kroz istu stvar: 

“Toga dana smo saznali da je Džordin imala pobačaj. Čudno je podeliti ovo jer se o tome ćuti. Većina ne priča. Tog dana nisam znao šta da radim osim da crtam. Vernije je prikazivalo kako sam se osećao nego bilo šta što sam mogao da napišem. Nadam se da će drugi koji pate u tišini, koji pate gore nego mi, biti utešeni znajući da nisu sami.”

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica