Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve su ti misli, takva su ti deca


Kada je moja tetka bila beba, ne znam tačno koje starosti, ali prvi meseci su u pitanju, kaže Nana, mnogo je plakala. Očajna, Nana, pitala je pedijatra šta da radi, da li postoji neki način, trik, (čudo) kojim da je smiri, a on joj je rekao "O, pa vi ste zakasnili, sa vaspitanjem se počinje od prvog dana!".  


Milana o... Dan kada smo moja beba i ja prešla na "ti"


Ne znam sada da li je to njegovo stručno mišljenje baš skroz stručno, tačno ili ne tačno, važno, grubo… I onako nisam preveliki ljubitelj –kako smo mi nekada, pa nam ništa ne fali- priča, ali, iz nekog razloga, baš ta rečenica mi je nekako ostala urezana u podsvesti. Nani možda nije donela olakšanje, ali na mene je, moram priznati, delovala relativno povoljno. 


Foto:Shutterstock


I jesam ja počela od počeka, pravila, rutine, sve na vreme. Beba dobra, ja pod adrenalinom i uzbuđena, ne osećam pospanost, nisam umorna, sve super.  I nisam ja ni u svim tim pravilima bila stroga i oštra, niti je u mojoj prirodi da vičem ili grdim, ali jesam insistrirala na nekim stvarima, zna se kada se spava, kada se jede i gde, skupljamo igračke, kažemo izvoli i hvala, ne kasnimo u jasle i to je otprilike to. Ali najvažnije mi je bilo da ih vaspitam tako da uče da misle svojom glavom i da to svoje mišljenje smeju i da kažu.  Umeđuvremenu je došla i duga beba, a Vukašin je stasao za igrališta u punom smislu.


Milana o... Moja unutrašnja borba: Zašto sam dozvolila besu da me savlada?

A na igralištu... 


Dođi ovamo, nemoj da ideš tamo, ne skači, ne trči, pašćeš, isprljaćeš se, zašto sediš tu, prođi ovuda, čekaj da ti pomognem da se popneš, čekaj mene da ti pomognem da siđeš (sa tobogana??), dođi po smoki, biću tužna/ljuta ako ne dođeš... –mame i tate odjekuju u glas, i poentiraju sa "zato što sam ja tako rekla".


Prosto, žargonski, kolokvijalno rečeno – AU, BRATE! Mislim da sam ja, od stresa, počela intenzivnije da trepćem na jedno oko. Kako li je deci!?


Sedim i razmišljam kako se ja polomih da im ne naredim ni da je nešto crveno ili zeleno, iako je očigledno crveno ili zeleno, „zato što sam ja tako rekla“, nego tražimo po kući šta je sve crveno, pevamo o crvenom, pravimo gomile po bojama, dovijam se na sve načine da bi oni povezali, zaključili sami... I ja sam mislila da sam im zbog toga naporna i dosadna. Pa sam čak i sa tim počela da popuštam. Sve više i više da ih puštam, oslobađam. Ako se igramo, igramo se zajedno ili ja igram po njihovim pravilima, uz razgovor. Doduše, Vule se već uglavnom igra sam, ali kada zajedeno slažemo kocke, slažemo ih njegovim sistemom, ja sam samo šegrt. A Dana, moja najmirnija Bebadanica, je u međuvremenu postala pravi zvrk, pritajena ljuta guja, pa uglavnom u letu (ili u "puzu") onomatopejišemo ili pevamo. 


Dana je mala, ali Vule, nećete verovati, nije ni gladan ni žedan, zna da šutne loptu, vozi biciklu i penje se na tobogan i kada mu ja ne kažem "stavi nogu ovde". A dođe kod mene i kada ga emotivno ne ucenjujem. Neverovatno! 

Griža savesti jedne majke: Sve sam mogla bolje (ili nisam?)

A na igralištu nisam najglasnija ja, nego on: "MAMA, VIDI! MAMAA!! VIDI!!", pun samopouzdanja, jer on može sam.


Foto:Shutterstock


Ima takav način vaspitanja i drugu stranu, pa, iako sada sa tri godine već može da mi ispriča ko je, imenom i prezimenom bio u školici, i prepriča neku mini situaciju, desilo se i da, ja sva ushićena kada dođe kući, dobijem odgovor:"Ne mogu sada da govorim."


Ili da na predlog da spusti tanjir, kako bih mu ipak ja sipala makarone, dobijem jedno ležerno: ”Dobro je, mama”, kao u redu je, opusti se.


Milana o... Griža savesti jedne majke: Sve sam mogla bolje (ili nisam?)

Ali dobro. Usmeravanja još samo toliko da ne budu nepristojni i uspeli smo. Bar do neke sledeće faze…

PS. 

U vezi sa slobodom izražavanja, razmišljala sam da li da i ovo podelim.. Čega se pametan stidi.. Ali ipak hoću.

Jednom se Vule nešto zaplakao na silu (video je da Danu uzimamo kada se zaplače, pa i on isprobava metod), i ja mu kažem da tako plaču oni dečaci iz zemlje Razbibriga, gde je završio Pinokio: 

"Izgledaš kao magare."

"Ti si magare!"

Kada malo bolje razmislim, i neka mi je rekao. Nisu se mame naučene rodile.

Ne vređajte svoju decu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica