"Ko čuva tvoju decu?" pitanje je kojeg se grozi većina mama na odmoru, jer implicira da su one jedine osobe koje moraju voditi brigu o mališanima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, te da ne mogu da izađu nigde bez njih. 

Samohrane majke to obično čine, ili se oslanjaju na pomoć baka i deka, rodbina i prijateljica. Međutim, mnogi zaboravljaju da udate žene imaju supruge koji su sposobni da pričuvaju dete, jer tu dužnost niko ne očekuje od njih.

Pogledajte i Ja i dalje nosim svoju decu i ne zanima me šta vi mislite o tome

"Suprug je bio na plaži s našim sinom i ćerkicom, a ja sam odlučila da pozovem mamu da popijemo kafu na obližnjoj terasi kafića u kojoj smo svi zajedno dolazili tokom letovanja. Ne samo da me mama pitala ko mi čuva decu, nego me je isto pitao i konobar koji me video s njima nekoliko puta te nedelje", ispričala je za portal Zadovoljna mama Marija iz Koprivnice u Hrvatskoj.

"Volim svoju decu više od svega i ne mogu da zamislim svoj život bez njih, ali s vremena na vreme treba mi malo vremena daleko od njih. Ne znam zašto je takav tabu kad majka insistira na kratkim predasima od dece, niti zbog čega se većina žena u mom okruženju šokira oko toga,' dodaje uzrujana majka. 

Pogledajte i Poruka revoltirane mame: Bolje ti je da se ne zameraš Kevi!


Odgajanje dece je celodnevni posao jer zahteva kuvanje i serviranje njihovih obroka, pranje dece i njihove odeće, posteljine i drugih stvari u kući. Tu su i presvlačenja, igranje s mališanima, odlasci u kupovinu i park, kao i mnogo drugih malih sitnica koje se ne 'primećuju' kada je majka kod kuće. 

Moj suprug često putuje zbog posla u Varaždin. Zanimljivo mi je da ga niko ne pita ko čuva njegovu decu dok je na putu, jer se podrazumeva da to radi majka deteta" ističe mama Marija kojoj smeta ta neravnopravnost. 

"Još mi je gore kad me osuđuju žene iz moje okoline, na primer, mame koje znam iz vrtića. One su pod utiskom da bi svet stao kad bi supruzi preuzeli brigu o deci na jedno popodne, i da ne bi znali da naprave ni sendvič, a kamoli da skuvaju ručak. Ja sam srećna što me moj Darko podržava, i zna da preuzme kormilo kako bi ja mogla da se odmorim,' zaključuje mama Marija iz Koprivnice.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.