Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravno savetovalište: Povraćaj sredstava solidarnog poreza

Trudnice i porodilje kojima je više zaostalih zarada isplaćeno u jednom mesecu, te su usled toga morale da plate solidarni porez, sada imaju prava da podnesu zahtev za povraćaj sredstava.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije je 16. decembra 2015. godine donela Zaključak na osnovu koga se ispravlja nepravda koja je učinjena licima primenom odredaba Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru. 


Pročitajte i... Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Sve o roditeljskom dodatku u Srbiji

Navedena nepravda je nastala zbog toga što navedeni Zakon koristi izraz "mesečni neto prihod" odnosno prihod koji se odnosi na jedan obračunski period i predviđa kao predmet umanjenja, mesečni neto prihod veći od 60.000 dinara  pri čemu se u Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i u Pravilniku o načinu umanjivanja neto prihoda zaposlenog u javnom sektoru nigde ne pravi razlika između ostvarenih primanja za tačno određeni kalendarski mesec (primanja u jednom obračunskom periodu)  i ukupnog prihoda koji je jednom  licu  isplaćen u jednom mesecu, a koji se odnosi na primanja za više obračunskih perioda. Na ovaj način došlo je do situacije na koju smo u ranijem tekstu ukazivali, a koja se odnosi upravo na to da su ovom poreskom obavezom bila obuhvaćena lica koja kumulativno prime u jednom mesecu zaostale zarade ili naknade zarada i na taj način ostvare mesečni neto prihod veći od 60.000 dinara.

Lica kojima je na gore naveden način vršeno umanjenje neto prihoda treba da podnesu zahtev za povraćaj sredstava odnosno za obustavu postupka utvrđivanja tzv. solidarnog poreza nadležnoj jedinici Poreske uprave prema mestu prebivališta oporezovanog fizičkog lica, odnosno poreskom organu koji je doneo rešenje.   

Uz zahtev koji se podnosi Poreskoj upravi neophodno je dostaviti sledeću dokumentaciju: 

- obračun primanja za svaki obračunski period; 

- isplatni list ili odgovarajući ugovor za obračun primanja koji se odnose na više obračunskih perioda;

- drugi akt isplatioca prihoda kojim se dokazuje isplata prihoda obračunatih za veći broj meseci, a koji su iplaćeni u jednom mesecu. 

Na osnovu podnetog zahteva sa priloženom dokumentacijom, Poreska uprava će sprovesti postupak, a po okončanju istog doneće rešenje o povraćaju plaćene razlike za uplatu neto prihoda na tekući račun podnosioca, odnosno obustaviće postupak za utvrđivanje  tzv. solidarnog poreza. 

Pročitajte i... Pravno savetovalište: Kako prepoznati nasilje u porodici i na koji način reagovati

Na kraju da rezimiramo, ovaj Zahtev mogu podneti lica kojima je vršeno umanjenje neto prihoda prema odredbama Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a po osnovu  primanja koja su isplaćena u jednom obračunskom periodu, a odnose se na primanja za više obračuskih perioda. 

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica