Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 smešnih zabluda u prvoj godini majčinstva

Mlada mama Sara Kotrel napravila je spisak neočekivanih grešaka koje je pravila u prvim danima majčinstva, a koje je, veruje, pravila i bilo koja druga mama...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogim budućim mamama u trudnoći osećanja i očekivanja su pomešana. Sve ono što mislimo da će biti, uglavnom ne bude baš tako. Iako je jedno sigurno, a to je da je majčinstvo nešto najlepše što se ženi može dogoditi, mora se priznati i to da novopečenim majkama nije ni malo lako.

Iz tog razloga, sasvim je očekivano da se prave početničke greške. Mama i blogerka Sara Kotrel podelila je nekoliko grešaka i zabluda koje su joj se desile u prvih godinu dana majčinstva:

Povezane vesti

Misliti da znate apsolutno sve jer čitate knjige o roditeljstvu

Bila sam zatrpana knjigama o roditeljstvu. Pročitala sam ih više nego što sam pročitala sve one mladalačke časopise koje svaka devojka guta u tom periodu. Bila sam stručnjak za negu pupka, za grčeve, za postavljanje auto-sedišta (još pre nego što sam se porodila)... Znala sam apsolutno sve... “Znala”!

Povezane vesti

Pretpostavljati da će se svi utrkivati da pomognu

Bilo je teško ne misliti da svi imaju želju da pomognu nakon što je beba rođena. Međutim, ružna istina izašla je na videlo čim se završilo darivanje. Kada sam rodila svoje prvo dete, osetila sam neverovatan manjak pažnje, interesovanja i pomoći. Morala sam da se saberem i da probam da se izvučem iz s... što pre je moguće.

Verovati da je majčinstvo baš lako

Sećate se onih knjiga o roditeljstvu koje sam spominjala na početku i koje su me učinile najpametnijom majkom na svetu, dok to još stvarno nisam ni postala? E da, stranice tih istih knjiga su me ubedile da će majčinstvo biti “kao keks” lako, da ću moći u jednoj ruci da nosim bebu i da mešam ručak, da ću moći da imam socijalni život i dom i porodicu za poželeti. Pogodite šta? Lagali su. Moja kuća je bila gomila loma mesecima, a moj socijalni život umirao je lagano sa ostacima hrane u frižideru.

Povezane vesti

Verovati da će kilogrami nestati dojenjem

Sasvim sam sigurna da nekim ženama postporođajni kilogrami nestanu zahvaljujući dojenju, ali ja nisam jedna od njih. Zapravo, ugojila sam se 10 kilograma. Bila sam gladna sve vreme. Nisam jela neke gluposti i nisam jela koliko bi trebalo da jede odrasla osoba, ali jednostavno nisam imala vremena da se posvetim svom izgledu i vežbanju, tako da je sasvim očekivano što sam ‘napakovala’ kilograme.

Misliti da će vaš socijalni život ostati isti

Moj društveni život pre nego što sam postala mama bio je prilično dinamičan. Išla sam u kafiće i restorane, posećivala muzeje i izložbe, išla na koncerte. Iskreno ne znam odakle mi ideja da beba to neće da promeni. Umesto da sa drugaricama napuštam kafić u jedan ujutru, ja sam sređivala stan ili pevala uspavanku nervoznoj bebi koja još uvek nije savladala spavanje.

Povezane vesti

Odbijati da priznamo da nemamu ideju šta radimo

Majčinstvo je čudesna stvar i vrlo je pogrešno misliti da ako smo uspele uspešno da prođemo kroz trudnoću i porođaj, da će nam majčinstvo ići kao od šale. Istina je da niko od nas ne zna tačno šta radi 100 odsto vremena. Onog trenutka kada sam to shvatila bila sam u stanju da se smirim i da ne razmišljam toliko o greškama koje sam nesvesno pravila ili sam bar imala osećaj da pravim.

Roditeljstvo dolazi sa snovima i strahovima. Kada dete dođe na svet i u porodicu, postoji milion odluka koje treba doneti i bez obzira koliko roditelj pokušava da to izbegne, biće odluka zasnovanih isključivo na strahu. Ono što treba znati o tom strahu jeste da on dolazi iz ljubavi. 

Najnovije

Vesti

Porodica