Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 stvari koje bi trebalo da uradite pre rođenja drugog deteta

Dolazak drugog deteta je veličanstveno iskustvo za svaku mamu, ali može biti i veoma opterećujuće, posebno ako već imate jedno malo dete. Evo kako da se pripremite na vreme...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pripremiti se za dolazak novog člana porodice već je dovoljno teško, međutim ukoliko već imate jednog mališana za kojim morate da jurite, stvari se dodatno komplikuju. 

Kako god, nema potrebe da paničite i da se bojite, evo nekoliko stvari koje će vam olakšati trenutak kada će vaša druga najveća ljubav stići na svet:

Oslobodite krevetac

Ako vaš mališan i dalje dremka u krevecu, razmislite o tome da je možda došao trenutak da veliki dečko ili devojčica pređu u veliki krevet. Imate devet meseci da razmislite o tome, ako baš niste ludi za kupovinom novog krevetića, ovo je verovatno najbolje rešenje.

Povezane vesti

Otputujte

Putovanje sa jednim detetom nije toliko strašno, ali putovati sa dvoje male dece je, uverićete se, veoma, veoma, naporno. Zato iskoristite vreme i uživajte još malo dok možete.

Organizujte dečiju odeću

Šanse da će vaše drugo dete naslediti odeću starijeg brata ili sestre su 50 prema 50. Zato bi trebalo na vreme da pronađete ono što može biti nosivo i u “drugoj rundi”. Čak i ako vaša mala beba ne bude istog pola kao prvo dete, uvek postoje one odevne stvarčice koje mogu nositi i bate i seke.

Naviknite starije dete na nošu

Mnogo mališana ne nauči da koristi nošu pre nego što njihov mlađi brat ili sestra dođu na svet, ali ako vaš mališan pokazuje spremnost, ne časite časa, jer kada beba stigne ne samo da nećete imati vremena za trening sa nošom, nego vam neće ni pasti na pamet.

Provodite više vremena sa svojim mališanom

Trenutak kada od jedinog deteta postaju drugo dete, nije ni malo jednostavan, a često se mališani osećaju i zapostavljeno, koliko god im pažnje pridavali. Zato se trudite da što više vremena posvećujete svom prvom detetu, dok ne stigne beba.

Povezane vesti

Pripremite dete na njegovu/njenu novu ulogu

Vaše dete će se možda osećati kao da mu se ceo svet srušio i ništa više nije kao nekada, zato je važno da ga na drugačiji način pripremite, a najbolje je tako što će i dete astistirati u svemu što vi radite oko bebe. Bitno je da se dete ne oseti isključenim, a sve ostalo je strpljenje, praksa, nada da će sve biti kako treba, pa opet strpljenje...

Fotografišite se u trudnoći sa svojim prvim detetom

Ove fotografije će vas uvek razveseliti, pa čak i onda kada vaša četvrta beba bude bila na putu, jer uvek ćete znati da je u pitanju bio odnos prvo-drugo dete, što je zaista nešto posebno. Budite maštoviti i lepo se zabavite.

Napravite plan gde će biti vaše dete dok se budete porađali

Možda će se vaša beba roditi baš onda kada je predviđeno, ali na to se ne možete osloniti, zato se na vreme spremite i  razmislite ko će čuvati vaše starije dete. Uposlite bake, deke, prijatelje, bitno je samo da ništa ne prepuštate slučaju.

Pripremite se na “miks” emocija

Rođenje drugog deteta je neverovatno iskustvo i najlepši trenutak, ali nemojte da se iznenadite ako budete osetili tugu ili anksioznost, jer vaše starije dete više nije vaša bebica. Može biti zbunjujuće da zamislite da ćete i drugo dete voleti isto kao prvo. Opustite se i zapamtite da su ovakve emocije sasvim normalne i da će proći brzo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica