Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olakšajte svom školarcu učenje: Uređenje dečije sobe po feng šui pravilima

Na koji način će mališan usvajati školsko gradivo, ima uticaj i njegovo životno okruženje. Donosimo vam nekoliko trikova kako da uredite dečju sobu uz pomoć drevne kineske nauke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Feng šui uređenje može pomoći detetu da se razvija u skladu sa svojom ličnošću. Kada je dobra energija sobe i dete se dobro oseća – raste motivacija, i rezultati učenja i razvoja se poboljšavaju. Deci je potrebno puno topline i pažnje, a uticaj uređenja njihove sobe je na njih ogroman.

Saveti koji slede pokazuju psihološku podršku uređenju sobe svakog deteta.

Povezane vesti

Svetlo

Svetlo je važna životna namirnica. Deci je potrebno mnogo svetla. Rasveta u prostoru je direktno vezana za raspoloženje ukućana, a u dečijoj sobi podstiče pozitivnu energiju, volju za učenjem, i oživljava prostor.

Energetski tok

Energetski tok je najbitnija stavka za dobro zdravlje i razvoj deteta ( kao i u ljudskom organizmu). Dečija soba, puna nameštaja, igračaka, kutija, i ostalih nepotrebnih stvari, usporava protok energije i sprečava slobodan razvoj deteta. Pretrpana soba u detetu stvara gubitak volje i opadanje pažnje.

Povezane vesti

Jednom u šest meseci treba napraviti veliko spremanje i odstraniti sve nepotrebne stvari.

Tepih

Potreban je samo u određenim delovima sobe. Kada se prekrije kompletan pod, prostorija teže ,diše’. Idealna podna podloga jeste kvalitetno drvo, a tepih treba postaviti samo pored kreveta, i na delu poda gde se dete ponekad igra. Smer tkanja na tepihu uvek treba da ide od ulaznih vrata ka sredini sobe.

Vitraži

Šarene prozorske slike usporavaju protok energije kroz prozor, i usklađuju je u blizini istog. Ovo je psihološki veoma jak lek, pogotovo ako se kroz prozor vidi loš predeo, ili ako je prozor prevelik u odnosu na sobu.

Povezane vesti

Posteri

Mogu da poprave raspoloženje i isto tako da aktiviraju želje deteta. Nemojte im dozvoliti da postavljaju slike vulkana, mora, jezera, postere ratnika, te slike borbi, jer će, iste, delovati loše na dete.

Ako u sobi postoji kosa tavanica, a dete želi da postavi na nju postere, onda mogu da dođu u obzir slike neba i slike balona; druge slike nisu poželjne na kosini, jer će stvarati teret.

Biljke

Oživljavaju energiju u prostoriji, ali nisu poželjne u spavaćoj sobi. Jedino su dozvoljene ako se soba nalazi iznad podruma, garaže, ili nekog drugog negativnog mesta. Tada biljka upija negativnost na sebe. Najbolja biljka za dečiju sobu je ljubičica sa cvetovima prelepe ljubičaste boje.

Povezane vesti

Radni sto

Prvenstveno treba da je pozicioniran tako da se zid nalazi iza detetovih leđa. Ako to nije slučaj, onda je potebno ispred detetovog pogleda (na zid ispred njega) postaviti sliku puta iznad kog se vidi nebo.

Povezane vesti

Nered nije dozvoljen, jer svaki predmet zrači energijom koja utiče na dete. U slučaju nereda, dete gubi koncentraciju. A ako su fijoke radnog stola u neredu, dolazi do blage depresije.

Povezane vesti

Yin & Yang u sobi

Svako dete je jedinstveno. Pasivnoj deci (yin) treba malo više yang elemenata u sobi (jače boje, jača rasveta), dok yang deci (hiperaktivni) odgovaraju pastelni i nežni tonovi uređenja.

Iznad i ispod kreveta

Prostor iznad uzglavlja treba da bude bez polica na zidu, u suprotnom će dete loše da spava, te može da ima noćne more, ili uopšte neće želeti da spava u svom krevetu.

Pod krevetom ne bi trebalo da se nalazi fijoka, ali, ako je tako, onda nikako tu ne ostavljati igračke, jer će izazvati nemirnu energiju.

Povezane vesti

Teški ormani pored kreveta

Ovo nikako nije dozvoljeno, jer dete može da pokazuje bes i da bude sklono lomu ruke, jer se, jednostavno, bori sa težinom koju ima pored svoje aure.

Odnos roditelj dete

Najbitnija stavka u odnosu sa detetom je pokazati mu koliko ga cenite, jer će se ono zbog toga osećati jače.

Školarcu treba pažnja na poseban način, jer više nije ,mali’ i treba da se oseća moćno. Samo vi svom detetu možete da pružite najveću snagu i podršku.

Plišane igračke

Ako dete u ovom uzrastu i dalje obožava plišane igracke, i već ih je preraslo, onda time još uvek pokazuje potrebu za puno topline i sigurnosti od strane roditelja.

Izvor: Sandra Drinčić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica