Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata kod kuće, mama na poslu: Zamena roditeljskih uloga nas je ojačala!

Šta se dešava kada ste primorani da promenite životne navike? Kako to utiče na porodicu i vašu decu? Pročitajte ispovest požrtvovanih roditelja, Alajše i Dilana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

'' Nismo ni planirali da će Dilan biti roditelj koji ostaje kod kuće sa decom...


Tokom naše mlade roditeljske karijere, radila sam honorarne poslove kao socijalni radnik i kao istraživač, i uporedo s tim čuvala svoja dva sina Ašlanda (koji sada ima sedam godina) i Vajlsa (devet godina). Ali, moj posao je zahtevao preko 20 radnih sati tokom nedelje što mi je otežavalo da isplaniram bilo koju aktivnost sa svojom decom.


Pročitajte i... Tri stvari koje bi mame trebalo da nauče od tata


U međuvremenu, Dilan je radio kao direktor u jednoj kompaniji u Njujorku. Provodio je četiri sata u vozu svakog dana što je bilo izuzetno naporno. Shodno tome, često smo se svađali i prepirali. Oboje smo bili umorni, prezaposleni i nesrećni.

A onda, pre tri godine, kada su naši sinovi imali četiri i šest godina, Dilan je uzeo slobodan dan. Tog istog dana sam saznala da se moja kompanija širi i da mi nude novo radno mesto - sa većom odgovornošću i pravima. Zbog toga smo odlučili da Dilan ostane kod kuće sa dečacima a da ja prihvatim novu poziciju i radim celo radno vreme.


Pročitajte i... Tata na porodiljskom odsustvu: Deca su me greškom zvala mama

U početku smo se osećali čudno i nismo mogli da se naviknemo na promene. Meni je bilo teško što sam i dalje malo vremena provodila sa svojom decom. Oboje smo znali da ćemo, iako sam dobila novo radno mesto, manje novca imati u kući - jedna plata je svakako manja od dve. S druge strane, ova promena omogućila je Dilanu da provodi više vremena sa decom i da produbljuje njihov odnos.

Pošto smo nas dvoje odrasli u porodici u kojoj su roditelji dosta vremena provodili na poslu, izuzetno smo cenili ovu mogućnost. Uostalom, koja žena ne bi bila srećna da je njen dragi malo zameni u kućnim poslovima?


Foto: Shutterstock

Međutim, shvatili smo da smo pogrešili. Zapravo, mi smo samo zamenili uloge. Ja sam izlazila iz kuće pre nego što je neko bio budan i vraćala se kući kada bi svi već zaspali. Iako sam veoma ambiciozna i posvećena poslu nedostajala mi je moja porodica. 

Shvatili smo da moramo da promenimo nešto - opet, tako da provodimo više vremena zajedno kao porodica. Ja sam izmenila svoj raspored i odlučila da nekoliko dana u nedelji radim svoj posao od kuće. Dilan je pronašao honorane poslove u našem kraju kako bi pomogao oko plaćanja računa. On i dalje obavlja najveći deo poslova oko dece, ali sada bolje funkcionišemo kao tim. 


Pročitajte i...  10 iznenađenja za mladog tatu

Da budem iskrena, bila bih mnogo srećnija da nisam menjala posao jer sada imam veću odgovornost i obaveze. Pretrpeli smo velike promene. Dilan sada traži novi posao, a decu smo morali da upišemo u drugu školu, jer je prethodna imala previsoke školarine za naš budžet.

Roditeljstvo je stvar opstanka. Morate da radite ono što je neophodno za vas i vaše dete. Bez izgovora.

Srećom, poslednje tri godine koje je Dilan proveo sa decom učinile su da s njima imamo neverovatan odnos, deca su vaspitana, pristojna, imaju izgrađene radne navike, obavljaju domaći zadatak na vreme, nisu razmažena. Postali smo jači kao porodica. Koji god posao da nađe moj suprug ističe da je "tata-kod-kuće" najbolji posao koji je ikada mogao da traži.'' 

Prevela i priredila: Marija Jolić

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica