Razvod, težak sam po sebi, je još stresniji ukoliko u braku postoji dete. To je teška odluka koja ima uticaja na sve članove porodice podjenako, a najviše na mališane. Bez obzira koliko se roditelji trude da deca ne osete nikakve promene, stvari će biti drugačije. 

Kako će dete doživeti razvod roditelja, zavisi od brojnih faktora, ali jedno je sigurno - deca mnogo trpe, a ukoliko se na njihove potrebe ne obrati pažnja ili dodatno budu opterećeni svime, celog života mogu da osećaju posledice.

Iako kao roditelji uvek želimo najbolje svojoj deci, nekad jednostavno ne možemo da shvatimo i uvidimo kako se oni zaista osećaju. Mislimo da su deca otporna i jaka. Mislimo da se ona mogu nositi sa teškim životnim odlukama koje smo mi doneli, ali duboko u sebi, deca pate.

Upravo zato je sajt “The Child of Divorce” (Dete razvoda), na kome deca čiji su roditelji razvedeni dele svoja isustva, napravio dirljivi video koji je za kratko vreme postao hit na internetu. Dečak čiji se roditelji razvode odlučio je da ih na najbolji način podseti da ne pate samo njih dvoje, već i on.

“Dragi mama i tata, znam da patitite. I ja patim. Osećam se kao da se hranim vašom tenzijom, strahom i šokom. Iako sam mlad i ne mogu verbalno da opišem šta nam se dešava u životima, osećam uticaj teške situacije u našem domu. Srce mi se lomi svaki put kada moram da odustanem od roditelja. Moj osećaj sigurnosti je nestao”, stoji na početku dečakovog pisma.

“Molim vas ne pretpostavljajte da sam otporan. Ne pretpostavljajte da će mi život biti isti kao pre i da ću nastaviti da vas isto volim. Ja sam ljudsko biće, baš kao i vi. Moje potrebe su iste kao i vaše. Treba mi ljubav, pažnja, nega, stabilnost, dolsednost, naklonost, razumevanje, stpljenje i ponajviše da budem željen. 

Kada se svađate oko mene i kada me stavite u centar vaših rasprava, šaljete mi poruku da je pobeda u svađi bitnija od mog života. Učim od vas da je bolje biti u pravu nego biti voljen. Učite me da me je napravila osoba koju je nemoguće voleti i koja je pogrešna i da sam i ja nekeko pogrešan. Možda ne razumete ovo danas, a ja sam toliko mali da ni ne razmišljate o mojoj budućnosti, ali zbog vas imam veće šanse da se i sam razvedem... Moja sigurnost je vaš posao. Bez vaš i vaše zaštite, nema ko da me brani od sveta.

Jednog dana, ovaj početni šok će izbledeti. Ali to kakvi ste roditelji bili tokom ove krize nikada neće izbledeti. Ili ću osetiti vaš smisao za nesebičnost, podršku i zaštitu, ili ću imati ožiljak na srcu sa porukom u kojoj piše "Dobre stvari se dešavaju dobrim ljudima. Ja mora da sam loš."

Izvor: Yumama/Blic Žena