Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena mama: 12 saveta za bezbolniji povratak na posao

Povratak na posao nije lak ni za dete ni za mamu. Kako bi vam oboma bilo lakše, pročitajte sledeće savete i pripremite se na vreme...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Došlo je vreme da se vratite  na posao i naravno da želite da vaše dete bude adekvatno zbrinuto i srećno i da ga ostavite u sigurnim rukama, kako biste se na miru posvetili poslu. 

1. Ispitajte mogućnosti

Kad se radi o brizi za dete, važno je da razmotrite različite opcije. Napravite spisak stvari 'za' i 'protiv' svakog predloga. Ako se odlučite za vrtić, imajte na umu da će tamo vaše  želje poštovati samo u određenoj meri, jer je kolektiv mesto gde dete ipak treba da se prilagodi većini. Ali će vaše dete provoditi vreme sa vršnjacima, što može biti veoma korisno za razvoj.

2. Na tajnom zadatku

Neki vrtići i dadilje su uvek na dobrom ili lošem glasu – raspitajte se u komšiluku (ako će mališan tamo ići u vrtić) da li neko ima iskustva sa vrtićima za koje ste se odlučili. Možete pitati i mame u nekoj grupi na Facebooku.

Povezane vesti

Znate kako to ide – uvek neko zna nekog, ko zna nekog... Ne govorimo o tračevima, nego praktičnim stvarima. Naravno, ne možete se u potpunosti pouzdati u glasine, ali ako načujete da neka dadilja, na primer, odbija da koristi platnene pelene, a vi ste zagovornik istih, naravno da ćete poželeti da vašeg mališana čuva neko drugi. Iskoristite svakako i dane otvorenih vrata koje često postoje u vrtićima, pa pogledajte unutrašnjost, upoznajte vaspitačice...

3. Izaberite najbolje

Možda ste se oduvek 'kleli' kako vaša svekrva neće nikad čuvati vaše dete, ali ako uvidite da nemate drugih mogućnosti, bilo bi ludo da ne pristanete na ovu opciju. Osim što je najjeftinija, detetu će baka (ili deda) biti najmanje stresna promena. Ali, ako želite da mališan bude u društvu vršnjaka, privatni vrtić je dobra opcija. Iako uglavnom primaju mališane tek sa godinu dana (možda koju nedelju ranije), u nekim gradovima više nisu najskuplja opcija. Na primer, za neke privatne vrtiće grad sufinansira deo rate, pa privatni vrtić košta tek nešto više od gradskog. 

Povezane vesti

4. Oslonite se na svoj instinkt

Mama uvek zna najbolje! Upravo zato što mama ima najbolji instinkt. To je posebno tačno ako se odlučite za dadilju. Ako na "prvu loptu" ne osećate da je to prava osoba za vaše dete, odmah odustanite!

Povezane vesti

5. Sve objasnite

Mislite da je besmisleno mališanu najaviti da će krenuti u vrtić? O ne, nikako! Dete je sa godinu dana već svesno puno toga, više nego što možemo  da zamislimo. Stoga barem nekoliko nedelja pre polaska u vrtić počnite da pričate o tome, recite da ćete ga/je ostaviti tamo ujutro, doći po nju/njega poslepodne, recimo 'posle spavanja'. Priču, naravno, prilagodite u zavisnosti od toga ko će čuvati dete. 

6. Budite pozitivni!

Kad pred detetom govorite o čuvanju – vrtiću, baki, dadilji – budite isključivo pozitivni. Nemojte ni slučajno pokazati koliko vam teško pada činjenica da se vraćate na posao i da dete ostavljate nekom na čuvanje. Čak i onda kad mislite da samo usput ćaskate sa prijateljicom ili suprugom, dete će  prema načinu govora prepoznati kako se osećate. Radije pričajte kako će se u vrtiću dobro zabaviti, kako su vaspitačice super i kako tamo ima jako puno dece i igračaka.

7. 'Pripremno' čuvanje

Bez obzira na koji se način čuvanja odlučte, ako ste godinu dana proveli ne odvajajući se od deteta, dobro bi bilo da se dogovorite sa nekim iz porodice ili prijateljicom da na nekoliko sati pričuva mališana pre stvarnog odvajanja. Ovako će dete shvatiti da mama nekad ode, ali će uvek da se uvek vrati. 

Povezane vesti

8. Priče za laku noć

Ako detetu čitate priču za laku noć, možete nabaviti slikovnicu koja govori o mališanima u vrtiću, pa je čitajte pre spavanja. Neka to bude vesela slikovnica, nakon koje će mališan jednostavno poželeti u vrtić. Naravno, možete dati vašem mališanu dodatna objašnjenja kako bipodstakli entuzijazam. 

9. Stvorite prijateljstva

Ako se odlučite za vrtić u susedstvu, raspitajte se kod mama u parku u koji će vrtić njihov mališan ići, pa unapred pokušajte da upoznate decu. Možete dogovoriti i neko zajedničko druženje. Ako se vaš mališan dotad nije puno kretao u društvu vršnjaka, ovo bi mogla biti sjajna ideja, jer će mu društvo drugih mališana biti sjajno provedeno vreme. A i vama će značiti druženje sa drugim mamama male dece.

10. Ne bežite

Iako će vam sigurno pasti na pamet da se prilikom privikavanja na vrtić iskradete dok je dete zaokupljeno novim igračkama, nemojte to da učinite! Tako možete da izazovete paniku kod mališana kad shvati da vas odjednom nema. Čak i ako dete plače dok se opraštate, svakako mu recite da sada morate  da odete i da ćete se brzo videti. I obavezno naglasite kada je to otprilike – videćemo se kad se probudiš/kad ručaš/kad se vratite iz dvorišta… Kad odlučite da idete – idite! Ako se nećkate, to bi moglo samo produžiti agoniju. 

11. Ponudite "tešilicu"

Ponudite detetu neku poznatu stvar, nešto što će je/ga podećati na kuću – to može biti ćebence, plišana igračka ili cucla. Osim toga, možete mališanu, u dogovoru sa vaspitačicama, ostaviti i neki vaš predmet, koji može da 'čuva dok ne dođete'. Tako će mališan imati na umu da ćete se sigurno vratiti po njega. 

12. Zajedničko vreme

Kad posle radnog dana dođete po mališana, uspostavite neki ritual koji ćete ponavljati svaki dan. To može biti čitanje knjige ili odlazak u park. Kad ste napokon ponovno zajedno, neka to bude posebno vreme. Na taj način će se dete uvek radovati novom danu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica