Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zbog kojih žene ne žele decu

Biti majka zahtevna je i doživotna uloga, a mnoge žene priznaju da nisu spremne za nju. Otkrivamo vam pet razloga zbog kojih su žene odlučile da ne žele da imaju decu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge žene ni ne pomišljaju na brak, ali isto tako ne razmišljaju ni o majčinstvu. Pročitajte razloge koje su navodile žene, zbog čega ne žele da postanu majke. 

1. Shvataju da nikada neće biti spremne za tu odgovornost

Roditi dete znači biti mu na raspolaganju 24 sata dnevno do kraja života. Naravno, radi se o figurativnoj pretpostavci, ali činjenica je da ste minimum prvih 18 godina života dece potpuno posvećeni njihovom odgajanju i odrastanju. Morate biti uz njih dok ne stasaju u odrasle ljude, a nakon toga opet ste im psihička, fizička i često finansijska podrška koja traje zauvek. To je velika odgovornost za koju su retki spremni, ali mnogi će priznati da se nisu spremni odreći slobode koju imaju.

Povezane vesti

"Nije u pitanju samo sloboda. Ja želim da imam energije, vremena, novca i to je kraj priče. Nisam se rodila sa majčinskim instinktom i jednostavno ne želim da imam decu. Imam rođake i to mi je dovoljno"

2. Žele se posvetiti sebi

U tome nema ništa loše. Žene koje vole da se posvete sebi, da rade, putuju, zabavljaju se i izlaze svesne su da bi dete patilo uz takav stil života. Umesto da se odreknu svega što ih raduje, mnoge žene ipak će odlučiti da ne žele decu. 

Povezane vesti

"Dovoljno sam zrela da priznam kako ne želim da imam decu. Želim da se spakujem kada mi odgovara i odem u bilo kom trenutku tamo gde želim. Želim da putujem, trošim novac, radim bez osećaja krivice i odspavam kada sam umorna."

3. Ne žele 'najteži posao na svetu'

Nije tajna koliko je vaspitavanje dece težak posao. Posao na kojem ne možete dati otkaz i koji morate raditi do kraja života.

"Deci moraš dati 100% svog vremena, a meni je ponekad teško da brinem za sve ostalo u životu, kamoli za njih. Kada čujem da je majčinstvo najteži posao na svetu, apsolutno verujem u to. A ja ne želim taj posao. Sebi sam na prvom mestu."

4. Ne žele decu izlagati pošastima savremenog sveta 

Vremena su se drastično promenila, a uz njih i način odrastanja. Deca se puno brže razvijaju i odrastaju, ponekad tolikom brzinom da se čini kao da više nemaju detinjstvo. Od malih nogu okružena su visokom tehnologijom koja potpuno menja i znatno utiče na njihov razvoj.

Povezane vesti

"Kada bih bila sigurna da ću moći da  zadržim nevinost u svom detetu i priuštiti mu da odrasta normalno, kao mi nekada, možda bih i razmišljala o majčinstvu. Ali doneti dete u ovakav svet, ja to jednostavno ne mogu."

5. Ne snalaze se sa decom

Često slušamo priče o majčinskom instinktu ili famoznom biološkom satu, ali on ipak ne otkucava za neke žene. Bez obzira na to što nam je priroda dala reproduktivni sastav za stvaranje i donošenje deteta na svet, to automatski ne znači da je dužnost svake žene da rodi dete ili da oseća tu potrebu. Mnoge žene jednostavno ne znaju šta bi radile sa decom, ne snalaze se s njima i zbog toga ne osećaju potrebu da se ostvaruju kroz majčinstvo.

Povezane vesti

"Nikada ih nisam želela. Ne privlače me, ne osećam se dobro u njihovoj blizini, volim da budem fokusirana na druge stvari, na to da živim svoj život onako kako ja želim."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica