Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto naša težnja da usrećimo decu može da bude više štetna nego korisna?

Kada je u pitanju sreća deteta, roditelji su spremni na sve. Ali, da li je to zaista recept za pravu sreću?

 Izvor: Foto: Profimedia

Iako imamo najbolje namere, i radimo sve ono što smatramo ispravnim, to možda nije najbolji način koji će pomoći našoj deci da budu istinski srećna.

Povezane vesti

Šta je sreća?

"U SAD-u ljudi imaju tendenciju da mešaju sreću sa zahvalnošću i zadovoljstvom. I sva ta osećanja jesu važna, ali nisu odlučujući faktor kada je u pitanju zadovoljstvo našim životima," kaže sociolog Kristina Karter, autorka knjige "Raising Happiness: 10 Simple Steps for More Joyful Kids and Happier Parents".

Pitanje koje roditelji treba da postave sami sebi, smatra ona je: "Da li radimo sve što radimo da bi naša deca bila srećna, poput kupovine sladoleda ili iPad? Ili ih učimo veštinama uz pomoć kojih će voditi zadovoljavajući, ispunjen i lep život?"

Povezane vesti

Najvažnije je da decu naučimo kako da prevaziđu poteškoće i kako da ponovo dosegnu sreću. Međutim, većina roditelja pokušava da zaštiti decu od neprijatnih situacija i neuspeha, što je potpuno pogrešno.

Zašto je sreća zdrava?

"Postoji mnogo osećanja koja nam nisu prijatna, ali ako decu štitimo od njih, učimo ih da nije normalno da osećaju upravo ono što nas čini ljudima, a to je patnja ili bol..."

Zato kada vaše dete ne dobije ulogu u školskoj predstavi, pustite ga da malo tuguje.

Povezane vesti

Kada pokušavamo da usrećimo decu po svaku cenu, mi im, zapravo, škodimo

Kod dece kojima su roditelji na sve moguće načine udovoljavali, na fakultetu se javila depresija i anksioznost. Univerzitet u Arizoni sproveo je istraživanje i došao do zaključka da su takva deca teže prevazilazila prepreke, jer su kao mala bila čuvana pod staklenim zvonom. Takođe, zaključak jedne drue, skorašnje studije je da su takva deca narcisoidna i da imaju komplekse više vrednosti.

Povezane vesti

Kako možemo da pomognemo deci da vode srećan život?

Porodični rituali i rutine će ojačati vezu između roditelja i dece, što će im pomoći u životu. Dakle, upražnjavajte porodične obroke, ušuškajte decu pred spavanje, organizujte zajedničke izlete... Sve što možete da radite zajedno. Naučite ih da budu zahvalna, naučite ih životnim, a ne prolaznim i materijalnim lekcijama. 

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica