Onog dana kad sam saznala da nosim dečaka, plakala sam. Imam jednu sestru i prvo dete mi je bila devojčica. Kako ću da odgajim dečaka? Sada, šest godina posle njegovog rođenja, smejem se svom postupku. Vaspitanje dečaka je težak posao, ali isto je i sa devojčicom. Ali to ne znači da ne postoje neke bitne razlike u vaspitanju devojčica i dečaka. 

Evo koje bi stvari trebalo da znaju roditelji dečaka:

Dečaci treba da budu živahni

“Za dečake je skroz normalno da jurcaju okolo, skaču sa nameštaja i prave veći nered od devojčica”, kaže Dženifer Fink, mama četri dečaka i osnivač sajta “Building Boys”, ali dodaje da je sasvim u redu da postavite granice. “Ako ne želite da vaš dečak baca lopte i skače svuda po kući, morate da mu obezbedite neko drugo mesto gde će to moći da radi”.

Kupovinom lutke razvijte empatiju kod dečaka 

Kada je reč o empatiji, uglavnom su devojčice te koje više o tome nauče, posebno jer se njima kupuju lutke. Ali empatiju bi trebalo razviti i kod dečaka. Međutim, problem je u tome što u prodavnicama igračaka postoji jasna razlika između igračaka namenjenih devojčicama i onih namenjenih dečacima. “Roditelje uvek savetujem da mališanima pomognu da razviju svoj identitet na osnovu njihovih želja i potreba, a ne na osnovu onoga što je društveno prihvatljivo”, kaže Kimberli O’Konor, porodični i bračni savetnik.

Očekujte haos u kupatilu

Studija objavljena u Journal of Pediatrics otkrila je da petoro od 100 dece u toku noći mokri, a dečaci ovo rade i duplo više od devojčica. Pa šta bi onda roditelji, koji su se umorili od pranja čaršava, trebalo da urade? Da čekaju, jer će sve doći na svoje mesto. Dečacima je teže i da se priviknu na nošu, imajte i to u vidu.

Ne očekujte da će dečaci čitati knjige

Kao mama dečaka i devojčice koji su približnih godina, primetila sam da moja ćerka neuporedivo više čita. Najpre sam brinula, ali onda mi je doktor Ričard Horovic rekao da moram da prestanem. “Dečaci više uče na osnovu proživljenih iskustava nego čitanjem”. Pronađite praktične aktivnosti koje izražavaju ideje koje mislite da mogu da se nauče iz knjiga.

Dečacima škola često nije laka

“Dečaci, za razliku od devojčica istih godina, nisu toliko verbalno vešti”, objašnjava doktor Horovic. Prema članku, objavljenom u “PBS Parents”, devojčice mnogo brže mogu da nauče više različitih jezika. Zato je jako važno da dečak ima što više vannastavnih aktivnosti. “Kada dečacima pokažete kako stvari funkcionišu u stvarnom svetu, imaće želju da nauče, urade nešto i vide rezultate, što će im se svideti”, kaže Džo Rolinson, autor knjige “Tatin vodič za blizance”.

Naučite dečaka da se izbori sa konkurencijom

I dečaci i devojčice su takmičarski nastrojeni, ali istraživanje koje je sproveo bostonski Univerzitet Emanuel pokazuje da devojčice svoju konkurentsku prirodu iskazuju na suptilniji način, dok dečaci mogu da budu agresivni. “Konkurencija predstavlja veliki deo života dečaka (i muškaraca)”, kaže Fink. Zato upišite svog dečaka na neki sport ili igrajte porodične neke društvene igre.

Ne dozvolite da vas kupi kliše "Dečaci će uvek biti dečaci"

Prema mišljenju porodičnog terapeuta Taše Korngej, ovaj ustaljeni izraz će dečacima uvek ići na ruku kako bi se lako izvukli iz svake nevolje.

Ne brinite oko igračaka u obliku oružja

Kao mami dečaka, ovo mi predstavlja najveći problem. Nedavno smo moj suprug i ja pitali našeg sina kako želi da mu uredimo sobu, a njegov odgovor je bio “Svu u pištoljima”. Ali doktor Fink kaže da nema potrebe za brigom. “Igranje sa lažnim pištoljima i noževima je normalna, prirodna stvar i nije povezana sa nasilnim ponašanjem”. Veliko olakšanje!