Pošto se koncentrisala na karijeru i kako nije našla srodnu dušu, Kler je tek u svojim tridesetim godinama počela da razmišlja o deci.

Radeći kao fotograf ona je bila finansijski stabilna dovoljno da usvoji dete. Kad je prošla kroz proceduru tokom koje su odredili da li je podobna da usvoji dete, ugledala je dečaka koji ju je odmah osvojio.

Pogledajte i Život srećne porodice: Prvi dani s usvojenim detetom (FOTO)

“Videla sam ga kako sedi. A onda je pogledao u kameru i osmehnuo mi se i to je bilo to. Nisam želela dete sa invaliditetom, jer ne bih mogla sama da brinem o njemu. U njegovom zdravstvenom kartonu pisalo je da zdrav, a ja sam jedva čekala da ga dobijem”, priča ona.

Kler je znala da se dečak malo sporije razvija, ali je bila optimistična.

Foto: Fejsbuk/Claire Patterson

Pogledajte i Kako usvojiti dete u Srbiji?

“Mislila sam da ne može da puzi zato što što nisu imali vremena da se bave njime i bila sam ubeđena da ćemo nas dvoje to brzo savladati”, kaže ona.

Pošto ga je videla samo na fotografijama i na snimku, Kler nije primetila ništa čudno sve dok ga dve nedelje kasnije nije preuzela.

Pogledajte i Potresna ispovest: Moja mama je pila u trudnoći, zbog čega sam danas dementna (VIDEO)

“Zabrinuo me je oblik njegove glave. Bila je veoma pljosnata na potiljku, ali se nisam nadala onome što je usledilo. On nije radio ništa što bi se očekivalo od deteta njegovih godina. Nije mogao da se prevrće, da priča i da puzi, a mišići su mu bili veoma slabi”, objašnjava ona.

Ovo je bilo 2011, kada ga ja usvojila, a on je od tada naučio da hoda.

Pogledajte i Poznate ličnosti koje su usvojile decu

“Ali onda je u jednom trenutku na zadnjem sedištu auta dobio napad. To je bio jedan od najstrašnijih trenutaka u mom životu. Kasnije sam saznala da od rođenja ima oštećenje mozga. Epileptični napadi bili su samo jedna od posledica tog oštećenja. U jednom trenutku njegovo stanje je postalo toliko ozbiljno da smo počeli da spavamo u prizemlju sa spakovanim torbama, uvek spremni da odemo u bolnicu. Njegovi napadi bili su van kotrole. Bilo je mnogo stresno, a ja sam bila na izmaku snaga”, kaže ona.

Zbog toga ona nije imala drugog izbora nego da pozove socijalne radnike koji su se složili sa njom da na njega ne može da se pazi od kuće.

“Bilo mi je jako teško da donesem tu odluku, jer sam ga volela, ali nisam imala ništa više da mu pružim”, kaže ona.

Kler je sada pokrenula sajt „Adoption Disruption UK“ kako bi pružila podršku svima koji su vratili dete koje su usvojili.

Pogledajte i Devojka koja je u 13. godini postala majka: Tinejdžerke treba da koriste kontracepciju

“Ponekad stvari jednostavno ne profunkcionišu između deteta i roditelja i roditelji nemaju drugog izbora nego da vrate dete”, kaže ona.

Dečak koji ju je neko vreme zvao „mama“ sada živi u kući sa četvoro ljudi koji na smenu brinu o njemu, a Kler se ponovo upustila u potragu za detetom koje bi mogla da usvoji.

“Hoću da usvojim dete staro od tri do šest godina. Nadam se da ću uspeti da usrećim nekog ko se isto kao i ja oseća izolovano”, kaže ona.

Izvor: Blic Žena

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.