Ako ste se ikada pitali kakav život vode sve one vesele i nasmejane mame koje uvek sve stignu i nikada nisu umorne, donosimo vam nekoliko navika koje bi vam mogle nabaciti osmeh na lice i tamo ga i zadržati.

1. Ne stidite se da tražite pomoć prijatelja i porodice.

2. Svakog dana pronađite vremena da provedete bar pola sata na svežem vazduhu, sa detetom ili sami, u parku ili u šetnji do prodavnice.

3. Vikendom isključite budilnik, zabranite sami sebi računar i gledanje na sat i odmorite svoj um.

4. Organizujte se tako da uvek uspete da odspavate dovoljno tokom noći. Ako imate malo dete, promenite prioritete i neke manje važne stvari odložiite za bolja vremena, a umesto toga lezite uveče ranije u krevet.

5. Ispucajte sve frustracije vežbanjem. Neke mame najviše uživaju u ispijanju čaše vina kada deca odu na spavanje. Mi vam savetujemo da umesto toga napravite 10 trbušnjaka i čučnjeva. Osim tela i vaš um će vam biti zahvalan.

6. Budite dobri prema bližnjima. Kada vas razljute, ne iskaljujte se na onima koji za to nisu krivi, već su se samo našli uz vas u pogrešno vreme.

7. Bogatstvo je u trenutcima, ne u stvarima. Ne maštajte o velikom bogatstvu, budite srećni sa onim što imate. Težnja ka nemogućem može dovesti do frustriranosti.

8. Družite se. Sve srećne mame svedoče kako ih druženje van najuže porodice opušta i proširuje vidike. Ne zapostavljajte prijatelje, uključite ih u svoj život.

9. Priuštite sebi neku sitnicu koja vas veseli. Ako vam je dan lepši kada vas na stolu dočeka cveće, priuštite sebii buketić koji će vas uveseljavati svakog jutra.

10. Povremeno kršenje pravila je sasvim u redu. Komadić čokolade pre večere ili ludovanje na kiši priuštite povremeno i sebi i detetu.

11. Ako imate više dece pokušajte povremeno da razdvojite druženja kako bi ste mogli da se potpuno posvetite jednom detetu.

12. Gledajte u budućnost. Kada vas ulovi seta i tuga podsetite se da će i to brzo proći.

13. Opraštajte i zaboravljajte. Teret loše energije koja se nakuplja u vama samo će vam otežavati put do sreće.

14. Smejte se na sav glas od uva do uva. Osim što će i vama dan odmah biti bolji, ulepšat ćete ga svojim osmehom i ostatku porodice.

15. Mazite se uvek i svuda, bez ustručavanja. Uvek pronađite vremena za nežnost!