Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najmoćnije reči koje možete da kažete drugoj mami

O majčinstvu, podršci, ljubavi, bolu... Iskrena priča jedne majke koja je želela da pruži reči utehe prijateljici koja je iznenada izgubila dete.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pre nekoliko nedelja, jedna od mojih najdražih prijateljica zauvek je izgubila 21- mesečnu ćerku, njena devojčica je umrla neočekivano i iznenada. Moja prijateljica i ja živimo na suprotnim krajevima zemlje, pa sam krenula na put da je posetim.

Doduše, bila sam nervozna zbog onoga što sam želela da joj kažem. Kako da je utešim? Kako da ne izgovorim nešto pogrešno? Želela sam da nađem odgovarajuće reči. Međutim, kada smo se videle, ona je rekla neke stvari koje će zauvek ostati u mom srcu.

Povezane vesti

Tako je. Moja prijateljica, koja se u ovom tragičnom trenutku pokazala kao jedna od najjačih ljudi koje znam, rekla mi je nešto tokom tugovanja. To je bila jednostavna fraza, ali me je duboko pogodila. Ona je pokušala da mi dočara svoju tugu pričom kako izgleda držati u naručju slatko dete koje umire. Opisujući to vreme kao najgori košmar, rekla mi je - Ti si mama, znaš. 

Ova fraza oduzela mi je dah - kao i bilo kakvu pribranost koju sam uspela da očuvam do tada. Naravno, srce mi je bilo slomljeno zbog nje, jer smrt ne može biti laka. Ja nisam iskusila bol izazvanu gubitkom deteta, ali ja razumem radost koju majka ima kada drži svoje dete i istovremeni strah da nešto tako lepo možemo da izgubimo. 

Ja sam majka, znam.

Povezane vesti

Gubitak deteta je najveći strah svake mame - bez obzira na to ko ste ili kakva mama ste izabrali da budete. U glavi sam imala ovu jednostavnu misao koja se odnosi na sve mame. Iako sve mi imamo različite metode odgajanja deteta, jedno nam je zajedničko - naša srca direktno su povezana sa našom decom.

Ti si mama, znaš.

Mojoj mami nedavno je dijagnostikovan rak dojke i njeno ponašanje prema meni podstaklo me je na razmišljanje. 

Kada sam se vratila kući slomljenog srca zbog smrti bebe moje prijateljice, moja majka je pokušala da me uteši. Pitala me je da li sam u redu. Ja? Ona je ta koja ide na zračenje! Trebalo je ja nju da tešim! A onda sam shvatila zbog čega je to tako.

Ona zna, ona je majka.

A ovo znanje je bolno ponekad. To je razlog zašto nas svaki emotivni film ili reklama dovode do suza. To je razlog zašto plačemo kada dete šaljemo u školu. To je razlog zašto su alergije na hranu zastrašujuće. To je razlog zašto naša srca boli kada čujemo za pobačaje ili probleme sa plodnošću. To je razlog zašto noću ne spavamo zbog naših tinejdžera. Zato je smrt bilo čijeg deteta potpuno srceparajuća...

Povezane vesti

Zbog toga, moramo jedne drugima uvek da pružamo podršku. Zagrlite se kada god osetite potrebu za tim i imajte na umu da niste same. 

Ali, verovatno već znate ovo.

Na kraju krajeva, vi ste mame.

Mama Deniz Stirk

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica