Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odnos tate prema ćerki određuje njen budući ljubavni život

Neretko je otac taj koji će da bude mera za izbor budućeg partnera svoje male devojčice, zato je važno da tate toga budu svesne i daju dobar primer, savetuju psiholozi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom života gradimo mnogo odnosa i svaki je poseban na neki način, ali je jedan od onih koji nas najviše odrede za život onaj koji gradimo sa roditeljima. Naravno da su oba roditelja važna za zdravo i uravnoteženo odrastanje, ipak često samo s jednim od njih stvorimo poseban odnos. Često se majke bolje povežu sa sinovima, a ćerke sa očevima. Odnos očeva i njihovih mezimica poseban je i u mnogo čemu može odrediti ćerkin život. 

Povezane vesti

Ona je njegova malena princeza i uvek će je tako doživljavati, ma kako joj život izgledao. Ona će pak njemu da se obraća u trenucima kad zatreba posebno razumevanje i zaštitu. Tata će da bude mera za odabir osoba suprotnog pola, ali i više od toga, oni svojim ponašanjem i postupcima postavljaju merila budućeg života i očekivanja od partnera. Zato je jako važno da tate toga budu svesne, i uz malu pomoć majki, kako bi svojoj devojčici usadili što važnije parametre i uzore.  

Povezane vesti

Psiholog dr Dženifer Kromberg posvetila je dosta vremena toj temi i zaključila da tate devojčicama oblikuju svesna i podsvesna očekivanja. I to počinje već kod izgleda: često će se devojčicama sviđati upravo muškarci i fizički sličniji ocu. Možda se i vama dogodilo da vam se ćerka zatrčala prema nekome za koga je mislila da je njen tata, a ispostavilo se da je to samo neko njemu jako sličan. 

Stručnjaci smatraju da takve situacije nisu samo rezultat površne sličnosti nego i znak nečeg dubljeg. Deca u najranijim danima života sve što uče u svetu najprije uče od roditelja i iz njihovog ponašanja i oblikuju sliku sveta i svoja očekivanja prema njima. Odnos sa ocem, pokazala su istraživanja, povezan je sa društvenom stabilnošću i postignućima u školi, ali prema istraživanju objavljenom nedavno u Journalu of Genetic Psychology, oblikuje i buduće ćerkine ljubavne veze. 

Povezane vesti

Očevi u ranim danima udaraju temelje budućeg života svojih kćerkica. Naša prva iskustva o vezama poučiće nas kako treba da se nosimo sa očekivanjima, kako da izrazimo ljubav, kako da se ponašamo u situacijama neslaganja, kako da se nosimo sa različitim osećajima. Naši roditelji, ističe dr. Kromberg, daju boju lnaočarama kroz koje ćemo gledati život i oblikovati svoju važnost u međuljudskim odnosima. 

Očevi će često pristati na sve što mama nije htela, jer ne mogu da odole šarmu svoje mezimice. Ma koliko vaša devojčica bila slatka i neodoljiva, imajte na umu da je u vaspitanju najvažnija doslednost, što jedan roditelj odluči, drugi mora da podrži. Ako je tata posebno pažljiv prema svojoj mezimici, ali pokazuje svakakva ponašanja prema drugim ženama u svom životu, ćerka neće “upiti” samo odnos koji je ostvario sa njom nego i modele odnosa koje je ostvario sa drugim ženama. Osim toga i muškarci mogu uz svoju devojčicu napokon da nauče ponešto o ženama. 

One unose mnogo emocija u stvari koje muškarcima izgledaju smešno. Tako će se jednom sasvim sigurno naći u situaciji kad će mezimica biti izluđena time što ne može da nađe ljubičaste baletankice koje jedine idu uz njenu omiljenu haljinicu koju je odabrala da nosi toga dana. Zanimljivo je da se očev uticaj na dete ostvari bez obzira da li je otac biološki ili ne. 

Naime, često će novi suprug detetove majke da ostvari bolji odnos sa mališanima nego njihov biološki otac. 

Dakle, u tom odnosu je najvažnije, ističe Kromberg, da se ostvari poštovanje i razumevanje, da se odnos zasniva na iskrenom razgovoru, na stalnom emotivnom povezivanju i edukativnom delovanju. Čak i onda kada mlade žene iz nekog razloga ne slede isključivo očev primer, tačnije ne traže fizički ili psihički sličnog partnera, ističe dr. Kromberg, čak i one koje idu suprotno od očevog primera, koriste tatu kao orjentir.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica