Mališani rastu brzo, a kolika je brzina u pitanju govori to da ni mnogi roditelji ne uspeju da uhvate ritam. Dok ste do juče menjali pelene svojoj malenoj bebi, danas ste se već našli u situaciji da sa svojim pubertetlijom treba da vodite ozbiljne razgovore. 

Jedna mama pronašla je način da bar na kratko svakog dana zaustavi vreme:

“Moja beba postala je mali dečak. Znam da se to nije dogodilo preko noći, ali ja nisam primetila. Razlika u njegovom stavu, nejegovom licu, hodu... Nisam bila svesna da se to dešava iako sam videla i bila svedok svih tih promena. Tako je uvek, zar ne?

Dok se danas uspavljivao u mom naručju, postalo mi je jasno. Na mestu bebe bio je već dečačić: raščupana kosica, veće ručice i nožice, a majušno telo zamenilo je ono nešto krupnije.

Danas sam ga i držala u krilu nešto duže nego obično. Pustila sam ga da spava u mom zagrljaju, znajući da, sve dok ga tako čvrsto držim, on će ostati moj maleni, najmanji dečak. Na taj način mogu da zaustavim vreme. Ali, kada sam ga spustila na krevet vreme je ponovo počelo da teče. I tako će beba rasti, rasti, rasti… sve dok jednog dana ne postane čovek.

Uživajte dok su mali. Svi će vam to reći. Rastu neverovatnom brzinom, takođe. Obe fraze su tako istinite, a istovremeno i toliko netačne, jer provodeći svaki dan pored njih, čini se kao da se ništa ne menja. Samo jedan obrok može trajati kao čitava večnost. Neprospavane noći životni vek. A ipak svi kažu tako:

“Deca mnogo brzo rastu!”

I tako danas želim da ga držim u naručju malo duže, jer moja beba je već nestala. Već ju je zamenio mali dečak. I jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, umesto malenog dečaka doći će stariji dečak, zatim tinejdžer, a onda i mladić. 

I zato ih držite čvrsto: osetite težinu još uvek malenog tela u svom naručju gde vreme stoji – zauvek!”