Jabuke su našim krajevima aktuelne tokom cele godine, ali zimi, kada izbor voća i nije baš najbolji, ovo voće je savršeno. Doktori tvrde da konzumacija jedne jabuke dnevno osigurava dug i zdrav život, a mi vam garantujemo da ćete ih uz ove trikove još više zavoleti:

1. Ubrzava sazrevanje drugog voća 

Jabuke ispuštaju plin koje će ubrzati proces sazrevanja voća poput banana i kivija. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški u kesu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da tvrdi plodovi postanu mekani i slatki. 

2. Učvršćuje vaša bedra 

Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke efikasna je vežba koja će učvrstiti mišiće na bedrima! Stavite jabuku između kolena pa pokušajte da je zgnječite koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta dnevno po 10 sekundi.

3. Razmekšava grudvice smeđeg šećera 

Mnogi izbegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi kristali brzo zalepe u čvrstu grudvu, pa ih je teško razdvojiti. Kad se to dogodi odvojite grudu šećera u posebnu kesu i sa njom stavite krišku jabuke koja će odraditi ovaj težak posao umesto vas za nekoliko dana.

4. Prolepšava kožu 

Iskoristite hranjive meterije jabuke kako bi koži podarili lepši izgled. Narendajte jabuku, pomešajte je sa malo smeđeg šećera pa ovim pilingom očistite lice. U narendanu jabuku, pak, dodajte malo zobenih pahuljica i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvežiti vaš izgled.

5. Uklanja osjećaj mučnine i migrene

Da li ste i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog mučnine? Sledeći put kad odlazite na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja uklanja taj neprijatan osećaj. Zelene jabuke navodno mogu da umanje i neke simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.

6. Čuva svežinu hleba i kolača

Ako treba da sačuvate hleb ili kolač na nekoliko dana, spremite ih zajedno sa kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će produžiti svežinu vaših namirnica.

7. Osigurava vlažnost pečene ćurke

Bojite se da ćete isušiti nemasno meso ćurke tokom višesatnog pečenja? U njenu unutrašnjost stavite polovinu jabuke koja će osigurati sočnost konačnog proizvoda.

8. Ukrašava prostor

Osušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips, pa umesto u usta, stavite ih na kanap i njime ukrasite novogodišnju jelku. Cele voćke možete iskoristiti za ukras božićnog venca.

9. Može da posluži kao činija

Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite, pa je iskoristite kao posudu za služenje prazničnih slatkiša. Izdubljena jabuka može vam poslužiti i kao stalak za sveće.

10. Ulepšava miris kuće

Ne morate da trošite dodatni novac za sprejeve kojima ćete namirisati dom. Umesto toga napravite sami osveživač od dehidriranih jabuka, cimeta, klinčića, korice narandže i drugih prazničnih začina.