Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustva roditelja: Bako, razmazićeš nam dete!

Pročitajte savete psihologa za rešavanje problema u kojima se često nalaze mame čiju decu čuvaju bake.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bake i deke imaju veliku ulogu u odrastanju mališana. Oni su tu pomognu roditeljima, ali i da deci pruže bezgraničnu ljubav i razumevanje. Međutim, šta se dešava ako se bake i deke mešaju u vaspitavanje dece?

Kada mladi, zaposleni roditelji dobiju dete, pomoć baka i deka je neophodna. Svojim unucima se mnogi bave sa zadovoljstvom. I dok se uloga deke svodi na šetnju bebice u kolicima, na čemu su mlade mame vrlo zahvalne, bake svoju ulogu shvataju složenije - što, upravo zbog deteta, može da dovede do uzajamnog nezadovoljstva. Generacijski jaz je uvek postojao i nije „izum“ modernog doba. Naša sagovornica prof. dr Jelena Vlajković, psiholog, stručni konsultant psihološkog savetovališta Psihološki krugovi u Beogradu podseća da se nekada živelo u višečlanim gazdinstvima, tako da se dolazak novog deteta uklapao u celu zajednicu.

- Mlade žene su vaspitavane da slušaju starije, bio je nezamisliv bilo kakav otpor, a život u takvoj zajednici je olakšavao odgajanje deteta. Pomagale su ne samo bake, već i tetke, ujne i ostali ukućani. Život danas nameće potrebu „baka servisa“, ali se promenio način vaspitanja, a proširile mogućnosti da se sazna i nauči sve što mama treba da zna (škole roditeljstva, bebi frendli program, TV, internet, brojne publikacije), pa je izvestan antagonizam često prisutan.

Povezane vesti

Kako naći zlatnu sredinu u ovim, ne tako jednostavnim, odnosima, a da sve tri strane budu zadovoljne – i dete, i mama i baka? Napravili smo anketu i saznali šta mladim mamama najviše „smeta“, šta bake misle o tome, a rešenje za svaku situaciju dala je naša sagovornica dr Jelena Vlajković.

Iskustvo broj 1
Svetlana Krstić, mama:
- Moja mama Ruža sve dopušta trogodišnjem Dimitriju! On joj je centar sveta! Kada nije vreme da se gleda crtani film, već da se spava, ona kaže: „Neka, još malo“, tako da moj uticaj na dete pada u vodu! Ja ipak istrajavam u svom stavu. Ali su zato slatkiši uvek tu, da ih jede kad hoće i kad ne treba, umesto da to bude posle jela, kao neka vrsta nagrade.

Ruža Morar, baka:
- Ništa od toga ne smatram greškom! Retko viđam unuka, samo za vikend. Naučila sam ga da razlikuje boje, brojeve, čak i slova! Ali, teško odolevam kada mi kaže: „Daj mi samo malo“, a misli na čokoladu.

Psiholog:
- Bake nemaju tu vrstu odgovornosti koju imaju roditelji. Trude se da zadovolje sve potrebe deteta, ne misleći koliko taj vaspitni uticaj nije sasvim u redu. Majke se žale da bake razmaze decu. Međutim, ljubav koju dete oseti u ranom detinjstvu od bake, deke i roditelja - obogaćuje ga, tako da čak i ako ga malo razmaze, nije ništa strašno. Moj stav je da ljubavi nikad nije dovoljno.

Iskustvo broj 2

Marina Bajunović, mama:
- I kod moje, i kod Goranove mame mi smeta prevelika tolerancija na postupke trogodišnjeg Vuka i četvoroipogodišnje Sofije. Goranova mama Milica teško podnosi kad jedno od nas dvoje povisi ton na decu. To je dovodi do suza. Deca tada obavezno trče kod bake, traže zaštitu. A kada je jelo u pitanju, obe bake su neumorne da im ugode. Moj stav je drugačiji: ponuđen obrok mora da se pojede!

Milica Pavlović, baka:
- Ne mešam se u njihov odnos sa decom, mada mi teško pada kad čujem povišen ton, ili kad Vuk i Sofija dobiju malo batina po guzi! Odmah mi se plače! Valjda je to tako u trećem dobu? Posle sinu kažem u čemu greše sa decom. A jelo? Kad su kod mene, spremam im ono što žele i što mislim da je zdravo, i nije obavezno da se pojede cela porcija. Možda sad bolje razumem decu nego u mladosti. Sa njima treba uvek strpljivo, a mladi roditelji imaju malo i vremena i strpljenja.

Povezane vesti

Psiholog:
- Bilo bi idealno da bake slede vaspitni stil roditelja. Ako roditelj izriče zabranu, a baka misli da je to besmisleno, neka se uzdrži i poštuje ono što su mama ili tata uradili. Greška je da baka interveniše. Može to da učini samo u povoljnom trenutku, da vrlo blago kaže sinu ili snaji svoje mišljenje. Ako snaja to odbija, baka neka se povuče.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica