Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na poslu nakon porođaja: Saveti psihoterapeuta i iskustva mama

Rođenje deteta radikalno menja prioritete u životu žene, zato za mnoge majke povratak na radno mesto predstavlja jedan od najstresnijih perioda u životu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pored uloge majke kod kuće, žena ponovno mora da se vrati u radnu rutinu, usredsredi na obaveze i dokaže u poslovnom okruženju.

- Razdvajanje majke od deteta nakon godinu dana porodiljskog odsustva obeleženo je mnogim emocijama, a poznato je i kao separaciona kriza. One su najčešće tužne jer im dete nedostaje, a  osećaju da i one njemu nedostaju. Taj osećaj najčešće prolazi kada se mama uveri da se o njenom detetu dobro brinu.

Koliko porodiljsko odsustvo traje u svetuU Sjedinjenim Američkim Državama većina zaposlenih majki na posao se vraća tri meseca nakon porođaja, a uobičajeno porodiljskog u Evropi traje od 14 do 18 meseci. U Grčkoj odsustvo traje dve godine, a u Hrvatskoj 14 meseci.

Zatim, tu je i ljutnja što moraju da se vrate na posao. Mogu da budu ljute na poslodavca i državu, na jaslice zato što nisu zadovoljne uslovima, na partnera jer osećaju da su one tom situacijom više pogođene nego on. Javlja se i ljubomora na osobu koja čuva dete, jer više vremena provodi sa njim. Ipak, može da se javi i osećaj olakšanja jer su se vratile na posao i samim tim podelile obaveze oko bebe i sva odgovornost više nije samo na njima. Osećaj olakšanja može da buder praćen osećanjem krivice jer se pitaju imaju li pravo da se tako osećaju - objašnjava porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović.

Kako se organizovati

Dobra organizacija ključ je uspeha u prvim mesecima odvajanja majke od deteta. Što vam više ljudi stoji na raspolaganju, biće vam lakše. Da biste bili spokojni na poslu, treba da budete sigurni s kim ste ostavili dete. Ukoliko vam se čini da su jaslice veliki preokret, dadilja je za prvo vreme dobar izbor. Baka servis takođe je dobrodošla pomoć u početku. Bilo da dete čuvaju članovi porodice ili dadilja, ne ustručavajte se da jasno kažete koja pravila u vaspitavanju smatrate najvažnijim i kako želite da postupaju. Takođe, upoznajte tu osobu s dnevnim ritmom deteta.

Porodiljsko smanjuje rizik od postporođajne depresije Rizik od postporođajne depresije veći je kod žena koje imaju kraće porodiljsko odsustvo, tvrde naučnici. To stanje pogađa oko 13 odsto porodilja, a najčešće se javlja tri meseca nakon rođenja deteta, pokazalo je istraživanje rađeno u SAD na više od 800 majki. Od njih se jedna grupa na posao vratila šest nedelja nakon porođaja, druga nakon 12 nedelja, a treća nakon šest meseci. Žene koje su ostale na porodiljskom šest meseci znatno ređe su patile od postporođajne depresije. Trajanje porodiljskog odsustva barem šest meseci štiti i dete i majku, istakli su istraživači.

- Važno je da roditelji imaju iskren, poverljiv i otvoren odnos sa osobom koja se brine o njihovoj bebi kad su na poslu. U suprotnom, situacija će se loše odraziti na sve, a najviše na dete.

Bez osećaja krivice

Mame se vraćaju na posao iz dva razloga: finansijskog i osećaja zadovoljstva zbog uspeha u karijeri. Neke osećaju krivicu zbog želje da se vrate na posao. Činjenica je da druženje u parku i priče o bebama nisu za sve i nema ništa pogrešno u tome što neko želi i da radi, i da bude majka. Važno je da znate šta je prava stvar za vas i vašu bebu.

- Brojna istraživanja pokazuju da je dobro kada majka radi i da su one koje ne rade mnogo nervoznije, anksioznije i da pate od osećaja teskobe. Majke koje vole svoj posao na radnom mestu pronaći će zadovoljstvo, pa će, kada dođu kući, biti spremnije da isprate dečje želje i zahteve. Na kraju krajeva, ako ste vi srećni i zadovoljni, velika je verovatnoća da će se tako osećati i vaša beba.

Povezane vesti

Povratak na posao

Može se desiti da su radni zadaci majke sada drugačiji ili obimniji, da se promenila nadređena osoba, da je dobila nove ili izgubila stare kolege. Od majke se može očekivati da samo nastavi sa poslom kao da nikada nije ni otišla, što nije lako jer u toj sredini ponovo mora da pronađe svoje mesto. Kada se vratite na posao, verovatno ćete i dalje biti opterećeni svojim detetom, rasporedom hranjenja, šetnji, aktivnosti…

Povezane vesti

Nažalost, kada niste mentalno prisutni, vaše kolege to vide. Pokušajte da se ponašate profesionalno i budete koncentrisane. Pokažite da ste radno sposobne i da u vama ima kapaciteta da budete i dobra mama i dobar radnik. Ne dozvolite da se primeti kako jedva čekate da se vratite kući. Iskoristite vreme na poslu da ne mislite na kuću. Uostalom, od trenutka kada ste postali roditelj, pa do kraja života, uvek će jedan deo vašeg srca pripadati vašoj deci. Ali to ne mora da zanima vašeg šefa i kolege.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica