Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega ne smemo da sušimo odeću na radijatoru

Čest jesenji i zimski običaj odlaganja vlažne odeće na radijator kako bi se što pre osušila nije dobra ideja, smatraju naučnici. Evo i zašto...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da mnogi domovi imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša i garderobe u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđe. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.

Povezane vesti

Ukupno 87 posto domova Glazgova, u kojem je studija sprovedena, suši garderobu u kući po hladnom vremenu, od kojih dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To povećava količinu vlage, zbog čega ukućani mogu imati probleme sa disajnim putevima.

"Ljudi gledaju kako da iskoriste što je više moguće radijatore i ostala grejna tela tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provetravanje u tim hladnim danima", objasnio je Kolin Porteous, autor studije.

Povezane vesti

Njegov tim je rešenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio.

Istraživači su upozorili i da udisanje nekvalitetnog vazduha i buđi može dovesti do upale i alergijskih reakcija, a posebno astme. Simptomi infekcije disajnih organa zagađenim vazduhom uključuju: kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu, prenosi Prva.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica