Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni saveti za srećnu porodicu

Ukoliko niste sigurni sprovodi li vaša porodica sva 'pravila' koja će je učiniti srećnom, pogledajte savete UNICEF-a, najpoznatijeg međunarodnog fonda za decu i omladinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U složnu porodicu sreća dolazi sama od sebe – kaže narodna poslovica. Unicefovo istraživanje je to potvrdilo: odnosi među članovima porodice jedan su od najvažnijih osnova za sreću. Poverenje, podrška, posvećenost i emotivna sigurnost su ‘recept’ za odgajanje srećne dece. Odnosi unutar porodice su ključ porodične sreće!

9 najsrećnijih životnih trenutaka

Evo zlatnih saveta ove organizacije:

Jedan od najvećih rizika za sreću porodice su konflikti.

Nesuglasice rešavajte mirno, otvoreno, uz razumevanje i poštovanje druge strane. Čak i kad se naljutite, važno je da ne vičete, ne koristite pogrdne reči i druge oblike ponašanja koji povređuju druge i koji mogu da pospeše konflikt. Ne ostavljajte probleme da tinjaju – deca osećaju i negativnu atmosferu u kojoj se prikrivaju nesuglasice i oseća nezadovoljstvo.

Zajedno – reč koja detetu mnogo znači.

Učešće oba roditelja u životu deteta bitan je sastojak recepta za srećnu porodicu. Izuzetno je važno da roditelji i deca imaju bar jednu zajedničku aktivnost u kojoj svi učestvuju. Partnersko roditeljstvo znači da, pre svega, oba roditelja u podjednakoj meri provode vreme sa decom, a pokazalo se da je to naročito značajno ako je dete uzrasta od 6 do 12 godina. Među porodicama koje sebe procenjuju kao nesrećne ni u jednoj nije prisutno partnersko roditeljstvo!

Povezane vesti

Uzajamno poštovanje i usaglašeni stavovi u vaspitanju.

Povezane vesti

Pozovite prijatelje, družite se sa komšijama, održavajte kontakte sa rodbinom.

Šira porodica i prijatelji su ono što daje snagu porodici i pozitivno utiče na sreću. Podelite ono što vas muči, ali i sreću i radost sa svojim bližnjima. Veoma je važno znati da imate na koga da se oslonite u slučaju da ste suočeni sa problemima.

Šta je najvažnije za sreću?

Dobra porodična atmosfera, dobri odnosi roditelja i dece, odsustvo konflikata i povezanost sa užom i širom socijalnom sredinom, način vaspitavanja dece i navike porodice – dva puta su važniji za sreću nego materijalni i zdravstveni status. Možemo reći da je tajna sreće u kvalitetu odnosa koje negujemo sa bližnjima.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica