Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koučing u roditeljstvu: Saveti za dobru organizaciju

Naučite da pravilno koristite vreme kako biste uspeli da, bez nerviranja, ispunite svakodnevne roditeljske obaveze i ulepšate svoj porodični život.

 Izvor: Foto: Profimedia

Dobra organizacija u vremenu je, čini se, san svakog čoveka na planeti u današnje vreme. Tempo života i obaveze koje smo sami sebi, kao društvo, nametnuli - često zahtevaju dan koji traje mnogo duže od 24 sata! Idealno bi bilo da rastegnemo vreme, produžimo dan ili usporimo kazaljke. Nažalost, kazaljke na časovniku i dalje idu istom brzinom, pa izazove treba rešavati u zadatim okvirima.

Šta je koučing i kako nam on može olakšati roditeljstvo?

Iako je koučing kao profesija nastao iz potrebe za razvojem pojedinca ili timova u poslovnoj primeni, vremenom su se njegova velika primenljivost i doprinos videli i u drugoj oblasti. Naime, životni koučing (life coaching) se paralelno razvijao uz biznis koučing - pa je tako koučing postao alat za lični razvoj na svim poljima. Koučing je metodologija fokusirana na rešenje i na budućnost. Uz asistenciju profesionalnog kouča, vi istražujete opcije, sagledavate realnost, proveravate svoje lične vrednosti - i u skladu sa njima donosite odluku kako da ostvarite svoje ciljeve.

Koučing u roditeljstvu je stav. Strateška odluka. Odluka da svom detetu pomognete u razvoju. Razgovarajte sa decom. Pitajte ih. Postavljajte im pitanja koja inspirišu, istražuju, otvaraju mogućnosti. Iznenadićete se koliko odgovora ćete dobiti, do koliko saznanja će sâma deca doći trudeći se da vama daju odgovore na pitanja pred kojima su se našla. Verujte im. Pružite im primer i podršku. Dozvolite im odluku uvek kada je to primereno i moguće. Pomozite im da razumeju svet u kome žive. Shvatite njihove strahove i nesigurnosti. Obodrite njihove uspehe. Razumite zašto im je nešto važno. Saznajte njihove razloge za akcije. Ne osuđujte prerano. Podržite ih u njihovim malim vizijama i željama. Pomozite im da porastu u osobe kakve žele da budu. Samo tako će vaša deca da budu zadovoljni ljudi!

Zašto nam je baš septembar "težak" mesec kada je u pitanju organizacija i upravljanje vremenom i aktivnostima? Šta možemo da uradimo da nam bude lakše?

- Svaki period u toku godine sa sobom nosi specifične zahteve. Bilo da se radi o pripremi za polazak u školu, uklapanju poslovnih i porodičnih obaveza u vreme slava i rođendana, svakodnevna organizacija prevoza i praćenje dece na vannastavne aktivnosti (gluma, engleski, sport, ples...) - svi ovi izazovi od nas traže maksimalnu koncentraciju, mnogo snage i još više živaca.

Povezane vesti

Dakle, za početak, oslobodite se pritiska da je period pred vama najteži. Sve ste vi ovo već prošli i znate kako to ide. Dobro znate da se svi na kraju naviknu na radne obaveze i da stvari počnu da se dešavaju ustaljenim tokom. Sve što vam treba da se naviknete na ovu promenu je već u vama. Posedujete sve resurse i iskustva. Udahnite duboko i radujte se novom početku.

Kako i koje koučing (coaching) tehnike mogu pomoći u organizaciji?

- Svi mi kroz život prolazimo vođeni stvarima koje su nam jako važne: našim životnim vrednostima - bilo da je to ljubav, sloboda, porodica, pravda, uspeh, poštovanje, zdravlje, priznanje, duhovnost... Svešto radimo - radimo kako bismo podržali sebe da ostvarimo ono što nam je u životu važno. Životne vrednosti nas prate kroz život i ne menjaju se. Menja se samo način kako ih ostvarujemo.

Povezane vesti

Veoma je važno da spoznate koja je vaša životna vrednost (ili nekoliko njih), kako biste lakše organizovali svoje vreme, način na koji ga provodite i aktivnosti kojima se posvećujete. Kada to znate, onda vam preostaje samo da se svakodnevno organizujete - tako da podržavate sebe da svakodnevno živite svoje vrednosti. Ukoliko vam je teško da ovo "odradite" sami u tome vam može pomoći kouč. Kada se organizujete u vremenu, potrudite se da aktivnosti koje ili želite ili morate da obavite - uradite na takav način da vaše vrednosti budu zadovoljene. Samo tako nećete osećati grižu savesti, bićete posvećeni onom što radite u tom trenutku i imaćete osećaj da upravljate neupravljivim - vremenom!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica