Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodično letovanje u Italiji

Da li je Italija idealna destinacija za porodično letovanje? Pročitajte iskustvo mame koja je izabrala letovalište Lido di Jesolo...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Italijansko letovalište Lido di Jesolo nalazi se nadomak Venecije. Prednosti ove destinacije su brojne i, ako do sada niste bili na severu Italije, bićete prijatno iznenađeni ponudom.

Kada smo podvukli crtu, boravak u Lidu di Jesolu, čak i sa izletima i troškarenjem po Veneciji (sve je skuplje za par evra bar nego u letovalištima), bio je duplo jeftiniji i prijatniji nego godinu dana pre na Krfu, gde smo sami kuvali i izbegavali kafiće i restorane.

Put do Italije

Agencije organizuju putovanje do italijanskih letovališta odličnim autobusima. Ako radije putujete sopstvenim automobilom, očekuje vas prijatna vožnja autoputevima kroz Srbiju i Hrvatsku, a fenomenalna kroz Sloveniju i Italiju. Put je ravan i za decu prijatan, a za vozače pregledan.

Preko granice se prelazi brzo, ali je dobro izbeći petak popodne i vikend. Gužve su moguće kada dođe trenutak da napustite glavni put u Italiji i krenete ka letovalištu, jer i turisti i domaće stanovništvo neprekidno cirkulišu, ali nije strašno. Na primer, od Lida do table Beograd, poštujući sve propise, sa odmorom za ručak, putovali smo sedam sati (danju).

Hoteli

Većina hotela je smeštena uz obalu, odnosno u ulicama koje prolaze duž plaže. Međutim, oni sa tri zvezdice nisu pogodni za porodice sa malom decom - jer su sobe manje, a ponuda vezana za obroke skromnija. Hoteli sa četiri zvezdice, dostupni i našem džepu, pored većeg izbora na meniju neretko nude i mogućnost doplate za ručak (ili večeru - ako ne uzimate polupansion). Pored toga, imaju bazene, a mnogi i dodatne sadržaje za decu. Ako ste bliži plaži, to uglavnom znači da ste bliži i dečjim mobilijarima za igru.

Nema razloga za brigu da će vam smetati buka, jer je tamo u većini mesta na snazi zabrana puštanja glasne muzike posle 23, odnosno 24 časa (objekti namenjeni zabavi starije dece su dalje od većine hotela).
Za roditelje male dece je važno i da većina hotela ima u toaletima prostore za presvlačenje beba. Nemojte brinuti ni gde ćete sa kolicima, a čak i hoteli sa tri zvezdice imaju dodatne stolice-hranilice za bebe, koje će vam doneti tokom obroka.

U većini objekata se korišćenje klime dodatno naplaćuje, ali je klima u odnosu na Grčku takva da skoro i nema potrebe za tim. Što se tiče privatnog smeštaja za naše turiste, skoro da ga nema, a i kada postoji - uglavnom je udaljen od centra letovališta.

Klima

S obzirom da smo tamo bili u julu, očekivali smo pakao od vrućine, ali nije bilo tako. Klima nam nije ni bila potrebna, naprotiv, uveče i ujutru smo bili u džemperićima. Samo sredinom dana je toplo, mada nijednog dana nije bilo toplije od 28 stepeni. Nismo se preznojavali, uživali smo u prijatnom vazduhu i prirodi. U glavnoj ulici, dugoj 14 kilometara, uvek ima hlada.

Hrana i cene

U odnosu na višegodišnje iskustvo sa Grčkom i Crnom Gorom - prijatno iznenađenje. Italijani vode računa o detaljima, pa ćete kafu - kakvu god poželite, za divnim stolovima, i u lepim šoljicama, uz salvete, ponekad i keksić - da platite od jednog do evra i po (cene u letovalištu). U supermarketima su cene kao kod nas, ima dosta proizvoda (pa i naših) kod kojih se cena razlikuje cent gore-dole, osim suhomesnatih - ima ih i za 15 do 20 evra po kilogramu! Ponuda je neuporedivo veća i nema čega nema! U restoranima, naravno, sve se bazira na pastama i picama - koštaju od 4 do 12 evra u proseku (što su veće, to su skuplje, a poneke su veličine za dve osobe). Morate samo da pazite na radno vreme, jer u restoranima posle 14 ili 15 časova prave pauzu do predveče, pa zato krenite ranije na ručak. Ima i brze hrane, deci omiljene, sladoleda iz snova, poslastica „za usput“, čak i voćnih salata u posudicama sa plastičnim kašičicama - da se sladite tokom šetnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica