Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rastući trend: očinstvo pomoću surogat-majki

Odgovor na pitanje kako muškarac koji nema partnerku može postati otac je stigao. U Americi postoje organizacije specijalizovane za spajanje samaca koji žele da se ostvare u ulozi roditelja s ženama koje su spremne da za novac nose ...

 Izvor: Foto: Youtube

Među pripadnicima oba pola veliki je broj pojedinaca koji nisu uspeli da pronađu idealnog partnera, a i dalje žele da se ostvare kao roditelji. Ipak, iako je u svakom slučaju teško ići sam kroz život, muškarcima je teže da postanu očevi ukoliko su samci jer žene lako mogu da začnu – s neznancem, prijateljem ili po odlasku u banku sperme. Takođe, muškarci koji su samci ređe dobijaju mogućnost usvajanja, zbog čega je njihov put ka samohranom očinstvu teži.

Ipak, trend muškaraca koji sami podižu decu je u porastu u SAD. Ovi očevi se, naime, odlučuju za surogat-majke: odlaze u banku jajnih ćelija, pronađu željene osobine majki-donora, daju uzorak svoje semene tečnosti i čekaju da se jajašca odabranih žena oplode, nakon čega se embrion zamrzne. Naredni korak je znatno komplikovaniji i teži. Neophodno je, naime, pronaći ženu koja je spremna da, u zamenu za novac, devet medeci nosi bebu i preda je ocu po rođenju.

Ovaj proces je zakonski i etički složen, zbog čega su osnovane klinike koje se bave povezivanjem zainteresovanih strana. „Growing Generations“ je jedna upravo takva organizacija i zahvaljujući njoj Njujorčanin Stiven Haris (59), koji je čeznuo za potomstvom, uspeo je da postane otac.

“Želeo sam da se oženim, ali to se iz različitih razloga nije dogodilo. Tako sam se odlučio da na ovaj način dobijem dete”, priča srećni Njujorčanin, koji je pre šest godina postao tata milog dečaka po imenu Ben. Iako je ovaj process bio veoma skup, Stiven ističe da je veoma isplativ jer se konačno ostvario kao otac.

Stiven je bio veren, ali je u 50. godini ostao sam, nakon čega je shvatio da nema više vremena za čekanje i odlučio se za surogat-majku. Danas je on srećniji nego što je ikada mislio da će biti, ali ističe da je Ben imao brojna pitanja.

“Kad je Ben ima dve-tri godine, počeo je da zapitkuje:  ‘Kako to da ja nemam majku?’. Međutim, ja sam uvek bio iskren. Od trenutka kada je progovorio znao je za termine ‘ surogat-majka’, ‘veštačka oplodnja’, ‘embrion’… Možda još uvek nije u stanju da sve to razume, ali je upoznat sa celom situacijom. To je njegov život, njegova priča. To je ono što Ben jeste i on u tome ne vidi ništa čudno”, završio je Stiven.

Odgovor na pitanje kako muškarac koji nema partnerku može postati otac je stigao. U Americi postoje organizacije specijalizovane za spajanje samaca koji žele da se ostvare u ulozi roditelja s ženama koje su spremne da za novac nose njihove bebe.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica