Nikola Dunović, sin preminule Jelene Trikić-Dunović, poznate i kao "Majka Hrabrost", koja je u trideset  drugoj godini života odbila lečenje tumora na mozgu da bi održala trudnoću i na svet donela bebu, proslavio je peti rođendan u porodičnoj kući u Prijedoru.

"Bili su baba i deda, ostala porodica i prijatelji. Sekla se torta, duvale svećice. Bio je baš srećan", kaže za "Nezavisne" Goran Dunović, otac malenog Nikole.

Ponosni otac kaže da je Nikola izrastao u "momka", živahnog, inteligentnog, a krenuo je u i vrtić, to jest predškolsko.

"Sledeće godine ima pravo da ide u školu, ako bude htio, naravno. Uglavnom, živ je maksimalno, nemiran, sve živo ga zanima, svašta hoće da vidi, ma ne staje, jednostavno rečeno. Vrtić, tete i drugari su ga malo smirili, ali opet je to slabo", sa osmehom govori Goran.

Za rođendan Nikola je dobio mnogo poklona, od odeće, cipela, raznih igračaka, ali ono što ga je najviše obradovalo su, kaže, patike koje svetle.

"One su ga, čim ih je vidio, prosto oduševile", kaže Goran.

Kada je u pitanju Nikolina hrabra majka, Goran kaže da redovno idu na grob i pale sveće.

"Što se tiče mame, Nikola zna sve. Uvek idemo da palimo sveće, ali nije on to još u pravom smislu shvatio. Ipak, koliko smo mu u tom uzrastu mogli objasniti, to je i razumeo. Kako godine budu prolazile, sigurno će biti mnogo više pitanja i bola za majkom, ali trenutno nema takvih problema", kaže Goran.

Goran kaže da sa istim emocijama kao i pre pet godina gleda na postupak i žrtvu pokojne supruge.

"Kako onda, tako i sada, jednake snage gledam na sve, isto je mišljenje i emocije, nema tu da nešto bledi, to se ne može zaboraviti. A ona će uvek biti u narodu poznata kao Majka Hrabrost", ističe Goran.

Roditelji pokojne Jelene, Nikolini baka i deda, posetili su unuka za rođendan, kao i svake godine što rade.

"Mi idemo tamo kod njih, oni dolaze kod nas, obilazimo se stalno. Naravno, koliko posao i obaveze dozvoljavaju, porodica smo", kaže Goran.

Posted by Goran Dunović on Sunday, October 8, 2017

Sanja Dunović, Nikolina tetka, kaže da gubitak majke ništa ne može nadoknaditi iako je porodica uvek tu za njega.

"Mi se trudimo da mu nadoknadimo gubitak majke, ali to je nemoguće. Trudimo se da mu ona što manje fali. Mi smo tu da mu sve to olakšamo što više. Što bude stariji, sve će više da mu fali i sve će više da pita za nju", rekla je Sanja.

Ona dodaje da je Nikola prebrzo narastao i da je veoma pametno dete.

"Ti smo svaki dan zajedno, volimo se, pomažemo koliko možemo", govori ona.

Nagrada za podvig godine nosi njeno ime

"Nezavisne novine" su 2012. godine ustanovile nagradu za podvig godine i posthumno je dodelile Jeleni Trikić, Majci Hrabrost, koja je žrtvujući svoj život na svet donela malog Nikolu.

Ta nagrada danas nosi njeno ime i dodeljuje se svake godine osobi za koju čitaoci i urednici "Nezavisnih" procene da je zaslužuje.