Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko dana posle porođaja se žena ponovo oseća poželjnom

Prosečnoj ženi potrebno je nešto više od godinu dana nakon porođaja, da bi vratila figuru i osećala se poželjno.

 Izvor: Foto: Getty Images

Iako poznate ličnosti koje su postale majke, poput Viktorije Bekam i Džesike Albe vitku liniju vraćaju za mesec do dva nakon porođaja, ovaj čudesni oporavak skoro je nedostižan za ostatak ženske populacije.

Istraživanje koje je sproveo britanski sajt za žene Mojomums na uzorku od 1.000 majki različitog starosnog doba, pokazalo je kako je tipičnoj ženi u proseku potrebno godinu dana, jedan mesec i dve nedelje da povrati figuru i ponovo se oseti poželjnom.

Mlade mame su priznale da je period skidanja kilograma nakon porođaja bio čak pet meseci duži od očekivanog. 

Oko 10 odsto žena izjavilo je kako im je trebalo i više od dve godine da se ponovo osećaju poželjno, dok njih 15 odsto tvrdi da još uvek nemaju taj osećaj. Razlozi za to leže u stalnom umoru i nakupljenim kilogramima, ali i u činjenici da više nemaju vremena samo za sebe.

Međutim, čak 43 odsto žena priznaje da su osećaj samopouzdanja i seksipilnosti vratile nakon povratka na posao, koji im je omogućio zdrav balans između posla i svakodnevnog života i obaveza. Oko 60 odsto mladih majki tvrdi da je dužina porodiljskog odsustva uticala na dužinu oporavka, odnosno da što su duže odsustvovale sa posla više im je trebalo da se vrate u stanje pre trudnoće i porođaja.

"Trenutak kada dobijete bebu, menja vam život i zaista ne možete očekivati da preko noći postanete ista žena koja ste bili pre ovog događaja. Majkama je potrebno vreme da se prilagode, da se ne izlažu pritiscima bilo kakvih vrsta i odupru poređenju sebe sa drugim majkama", objašnjava psiholog Elinor Vajld.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica