Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlaganje menstrualnog ciklusa zbog letovanja - da ili ne?

Menstrualni ciklus na letovanju može predstavljati neželjenu brigu. Pročitajte savete ginekologa o terapiji za odlaganje menstruacije…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Leto je već uveliko tu i nestrpljivo kreću pripreme za putovanja. Međutim, koliko god bi odmor trebalo da bude opuštajuć, žene i na letovanju mogu da imaju jednu brigu više, ako ih baš tada iznenadi menstruacija.

Prema istraživanjima, veliki broj žena koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo svoj mesečni period.

Povezane vesti

Istraživači sa Univerziteta u Oregonu anketirali su 1.374 studentkinje koje su koristile kombinovanu hormonsku kontracepciju u poslednjih šest meseci. Polovina njih želela je da uradi to kako ne bi imala briga na odmoru, dok su ostale imale manje uobičajene razloge uključujući lične preferencije ili suzbijanje PMS-a. 

Koliko je zapravo bezbedno ih uzimati i na koji način se koriste ove tablete, objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog:

"Odlaganje ciklusa je naročito popularno u letnjim mesecima. Najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete. Tada se produži uzimanje tableta i na taj način odloži ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno. Najlakši način odlaganja ciklusa je korišćenjem tableta Primolut Nor.

Tablete se uzimaju 2 do 3 dana pre dobijanja ciklusa i uzimaju se u dozi 2x1 onoliko dana koliko je potrebno da se bude bez ciklusa. Kad se popije poslednja tableta ciklus će doći u roku od 3 do 5 dana pa je na taj način lako isplanirati uzimanje. Ove tablete deluju samo onoliko koliko se piju i nemaju daljeg uticaja na ciklus i hormonski status".

Naravno, uzimajući tablete za odlaganje ne znači da će menstruacija u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo kravarenja, što nije štetno po zdravlje, a verovatno može da se desi ženama koje su tek otpočele ovaj metod kontracepcije.

Svakako, najbolje je razgovarati sa ginekologom pre uzimanja tableta. To se posebno odnosi na žene preko 35 godina, pušače ili one koje imaju visok pritisak. Ovi faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara, tako da bi trebalo da budete oprezne ako spadate u jednu (ili više) od ovih kategorija.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica