Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 najčešćih pitanja o razvodu

Svaki razvod je iskustvo za sebe, ali postoje i neka pitanja sa kojima se stručnjaci najčešće susreću. Ovde vam donosimo odgovore na neka od tih pitanja...

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Kako deca doživljavaju razvod roditelja?

Kako će dete doživeti razvod, zavisi od brojnih faktora, kao što su: starost deteta, prisutnost tokom roditeljskih svađa i sukoba, njegov odnos sa oba roditelja, način na koji roditelji doživljavaju razvod, itd. Za mnogu decu, razvod predstavlja olakšanje (jer shvataju da će prestati međusobna roditeljska netrpeljivost), dok kod neke može da izazove strah od nepoznatog (ne znaju kako će ubuduće izgledati njihovi odnosi, koliko će viđati mamu ili tatu...). Ovaj potencijalni strah se otklanja argumentovanim razgovorom i strpljenjem.

2. Postoje li osetljivi uzrasti dece kada roditelji ne bi trebalo da se razvedu?

Proces odrastanja je sam po sebi veoma osetljiv. Ipak, neki periodi su osetljiviji od drugih - tada bi

Za mnogu decu, razvod predstavlja olakšanje, dok kod neke može da izazove strah od nepoznatog

trebalo izbegavati veće dodatne potrese u porodici. To su periodi kada dete polazi u vrtić ili u školu, dolazak nove bebe, gubitak nekog člana porodice... Nažalost, te periode nije moguće uvek izbegavati, a često to može da bude i kontraproduktivno. Naime, ako su odnosi između roditelja toliko poremećeni, bez obzira na trenutnu fazu razvoja - za dete može biti štetnije da ostane u takvoj atmosferi nego da se roditelji razvedu.

3. Može li razvedena osoba da bude dobar roditelj, to jest kako razvedena osoba može da bude dobar primer?

Vi svom detetu ne treba, niti možete da budete dobar primer udate žene ili oženjenog muškarca, već primer dobrog roditelja. Vas kao dobrog roditelja ne čini činjenica da li ste u braku ili ne, već koliko ste posvećeni svom roditeljstvu, koliko poznajete svoje dete, kako provodite zajedničko vreme, koliko ga podržavate ili razumete... Takođe, upravo kao razvedena osoba, možete da budete dobar primer nepristajanja na žrtvu, ili jasnog izražavanja svog mišljenja.

4. Može li jedan roditelj da bude i "otac i majka"?

Iako u našem narodu (posebno mame) često izgovaraju rečenicu da su svojoj deci „i otac i majka“, bez obzira na dobre namere i maksimalnu posvećenost - ova izreka ne može da odgovara istini. Za zdrav razvoj deteta su važna oba roditelja. Deci je potrebna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet (ili neautoritet), to jest na njen vaspitni stil. Devojčicama je tata potreban kako bi mogle pravilno da razvijaju odnos prema suprotnom polu, a dečacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom. Ukratko, potrebna su dva roditelja, a vi ste samo jedna osoba.

5. Da li je zaista i za dete bolje "dobar razvod nego loš brak"?

Za decu je najbolje da rastu uz oba roditelja - koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički...), posvećeni deci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kada između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu rešiti, onda je i za decu razvod njihovih roditelja - bolje rešenje. Odnosno, deca rastu zdravije i rasterećenije uz jednog roditelja koji je stabilan, nego uz dva koji su u stalnim međusobnim svađama, sukobima, tučama...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica