Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad daljina zbliži bližnje

Pre nekoliko godina moja sestričina Taša, u to vreme jedino dete u našoj porodici, gostovala je sa dedom u nekoj radijskoj emisiji i iskreno, kako to samo deca umeju, pričala o svojoj porodici. Moja sestra i ja, "ponosne" tetke, slušale smo njeno izlaganje od kuće i upijale svaku reč. Voditelja je logično zanimalo i kako provodi vreme sa nama, očekujući da će mu ova mala devojčica popuniti bar dva minuta programa prepričavajući događaje sa Kalemegdana, iz bioskopa, pozorišta....

–Mene moje tetke nigde ne vode, krajnje iskreno je tada odgovorila naša Taša.

I bila potpuno u pravu. Život pod istim krovom podrazumeva sasvim drugačije odnose. Oni se često olako shvataju i još češće troše. Kako dete ne zna da sroči da su tetke zbog nje žurile sa posla kako bi se sa njom igrale, čitale, kupale je... Verujem da se bar neka od tih naših "igara na tepihu" ugradila u Tašinu ličnost, ali uspomene su nešto sasvim drugo. One se moraju graditi, a da bi se i stvorile, nesumnjivo se moraju izmestiti iz svakodnevice.

Copyright: Software:GIMP 2.6.10 Created: 2012:06:05 18:02:02
Iako smo odrastajući napuštale porodični dom, život nas je nekako uvek vraćao pod isti krov. S toga je i odluka moje najstarije sestre da se sa svojom porodicom preseli u Suboticu, u našoj kući primljena sa određenom zebnjom i logičnim pitanjem hoće li nas daljina, još više udaljiti.

Ipak, posle skoro godinu dana, ta razdvojenost učinila je nešto čudesno sa našim odnosima. Kako oni više nisu opterećeni i zasićeni svakodnevnim viđanjem, danas mnogo više cenimo svaki naš zajednički trenutak. Kad Subotičanke dolaze na vikend obavezno ih skupa dočekujemo na kapiji, a mama tad kuva bogatiji ručak i pravi omiljenu tortu, a naša deca provedu bar 5 minuta grleći se do prve svađe oko igračaka. Tog dana ni kafa u našem dvorištu se ne ispija rutinski, već je prilika da „pohvatamo“ šta se u međuvremenu dogodilo, šta su klinci naučili u vrtiću, kako je Taši u školi, kako je na poslu...

Gledajući naše slike iz Subotice sa prvomajskih praznika, jasno mi  je da će mojim Dečacima svaki odlazak kod tetke i sestara ostati trajna uspomena, od salaša, Zoo vrta na Paliću, zajedničkog kupanja i spavanja. S druge strane, svaki Tašin dolazak u Beograd, prilika je da joj se tetke iskupe i za ono "podrazumevano" vreme, koje smo nekada olako trošile. Sada se uvek nađe vremena za odlazak do grada, izlaska u bioskop i to je tih naših pet minuta dovoljnih da čujemo o novoj najboljoj drugarici, ali i da saznamo da li je naše dete već poraslo za prvu simpatiju.

Description: SONY DSC Software:GIMP 2.6.10 Created: 2012:06:05 18:00:51

Dečaci sa sestrama, Foto: Privatna arhiva

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica