Sobe inspirisane morem imaju dosta plave boje, koja je zastupljena na zidovima, ali i drugim delovima prostorije. Slobodno možete da je upotrebite i u sobi za devojčice i u sobi za dečake.

Naravno, teme su različite, u skladu sa željama mališana, tako da su različite i nijanse plave boje koje će biti upotrebljene. Povedite računa o tome da neki tonovi mogu da učine sobu hladnom, pa ih koristite u manjim količinama, a tamno plavu i crnu samo za detalje - jer imaju depresivan učinak. Ali, budite bez brige, "morske nijanse" plave boje deluju opuštajuće i smirujuće, tako da će vaš mališan lagano da utone u san.

Soba za malog mornara

Veliki broj dečaka voli brodove i more, pa takvi motivi mogu da vam posluže da uspešno kreirate jednu od dečjih tematskih soba. Brod je lep element za dekoraciju, pogotovo ako je

Mornarsku sobu možete da osmislite na više načina, u zavisnosti od  ukusa i novca koji ste spremni da uložite

putnički. Brodovi su, inače, bili inspiracija i velikom arhitekti Le Korbizijeu prilikom kreiranja porodičnih vila u Parizu. Tako, na primer, ograde terasa su podsećale na ograde kod putničkih brodova, a i prozorski otvori su imali sličnosti sa brodskim.

Mornarsku sobu možete da osmislite na više načina, u zavisnosti od  ukusa i novca koji ste spremni da uložite.

Ekonomičnija varijanta

Odaberite dve do tri nijanse plave boje, koju ćete kombinovati sa belom i oker. To su glavne boje u sobi. Barem jedan zid neka bude plav, dok ostali mogu da budu beli, u kombinaciji sa podom koji je u oker boji. To je glavno polazište, dovoljno za početak.

Ukrasni motiviRibe i razne morske životinje su lep ukrasni motiv, a može da ih napravi i vaše dete, uz vašu pomoć. Od platna napravite ribu koju ćete da napunite vatom, sunđerom, ili drugim materijalom koji je pogodan za punjenje. Oči dočarajte dugmetima, a šare na ribi ukrasnim trakama za šivenje garderobe

Krevet može da bude obojen u belu ili plavu boju. Sa prednje strane okačite improvizovan jarbol, koji možete sami da napravite - u kombinaciji drveta i belog platna, ili sa platnom u boji koje ima neki konkretni motiv, ili lik. Samim tim, krevet postaje dečakov brod. Uostalom, dečak može da nacrta svoj brod na papiru, a da vi po ugledu na crtež modelirate krevet.

Nameštaj može da bude u kombinaciji bele i plave boje. Neka plava boja na nameštaju bude tamnija od plave boje na zidovima. Zavese na garnišnama možete da postavite tako da podsećaju na jedra.

U pojedinim delovima sobe mogu da budu postavljeni kamenčići, morske zvezde, puževi, školjke, drveni brodići... koje ste nabavili prilikom prošlogodišnjeg boravka na moru. Vaš mališan može da napravi neke morske elemente od plastelina.

U mornarskom prugastom dezenu, u kombinaciji teget-belih pruga, može da bude dečakova posteljina, ukrasni jastuci, ramovi za slike, presvlake za nameštaj, tepih, i slično.

Skuplja varijanta

Većina roditelja skuplju varijantu može da gleda samo u časopisima. Ali, ma koliko bila nedostižna, može da pruži inspiraciju koju je moguće ostvariti. U ovoj varijanti, sobu ofarbajte u bež ili neku morsku plavu boju, a nameštaj je oker ili bele boje (u zavisnosti od boje zidova) - od punijeg drveta, da deluje starinski.

Krevet se konstruiše u obliku broda - znači, oblik je nepravilan, ali ima dovoljno prostora za dobar san, kao i svaki krevet. Takođe ima merdevine, fioke, a prednja strana je "zakačena" za deo gde se spava, i ima oblik "pramca" broda. Tu se mogu naći police i štap sa jarbolom ili zastavom - šta je po dečjoj volji.

Veliki broj dečaka voli brodove i more, pa takvi motivi mogu da vam posluže da uspešno kreirate jednu od dečjih tematskih soba

Posteljina je u bordo, narandžastoj i teget boji.

Glavni ukrasi su brodovi koji se nalaze po sobi, u nekoliko oblika i veličina, sidra koja mogu biti napravljena od drveta ili nacrtana u vidu dekoracije, drveni točak kojim se upravlja brodom (kormilo), i to u različitim veličinama (može da se postavi na više mesta u sobi), bele mornarske gume za plivanje, i slični motivi.

Sve izgleda kao da je dete ušlo u neki skupocen, dobro opremljen putnički brod, koji putuje na sve svetske destinacije. Soba može da se različito dekoriše, u skladu sa glavnom "namenom" broda. Ako je vaše dete "ratoborno" i voli ratne brodove, oni su onda manje prefinjene konstrukcije. Ako voli filmove o gusarima, i takvi motivi mogu da se nađu u sobi. Za "finijeg" mališana je dovoljan jedan lep, elegantan putnički brod.

PageBreak

Soba za male ronioce

Tema podvodnog sveta, inače vrlo "misteriozna", primamljiva je za decu. Izdvojte deo sobe u kojem ćete vašem klincu ili klincezi barem malo da dočarate bogatstvo podvodnog sveta. 

Pospešite kreativnostAko dete ova tema fascinira, u nekoj od bolje snabdevenih knjižara mu kupite knjigu u kojoj je to mnogo detaljnije objašnjeno i predstavljeno. Ukoliko je kreativno, moguće je da ga slikovnice i knjige podstaknu da samo napravi nekoliko primeraka životinja podvodnog sveta - koristeći papir, flomastere, platno, ili plastelin. Svoje kreacije može da okači na zavese, ili podlogu koja je namenjena za kačenje mališanovih rukotvorina.

Odaberite dve plave nijanse - jednu svetliju a drugu tamniju, da biste dočarali boje morskog dna: neka samo dno bude tamnije, a površina svetlija.

Morske trave možete sami da iscrtate, u tamno plavoj ili bordo boji, dok za životinjice možete da upotrebite nalepnice ili keramičke ukrase koje ste nabavili prilikom letovanja na moru.

Nalepnice i ukrasi mogu da prikazuju ribe (one koje su bliže površini vode - treba da deluju ljupko i bezopasno, dok su "dubinske ribe" čudne građe, sa velikim zubima i očima), morske konjiće, rakove, morske zvezde... Važno je da stvorenja iz mora budu dovoljno velika, dovoljno jasna i upečatljiva - da se istaknu u odnosu na plavu podlogu.

Soba za male pecaroše

Skoro sva deca vole more, ali na različite načine. Neka vole da plivaju, tako da plivanje rano nauče, dok se druga plaše vode, pa se igraju u plićaku. Za takvu dečicu možete da kreirate sobu inspirisanu morskom površinom. Obojte zidove u kombinaciju zeleno-plavo, s tim što je zid zelenkast, a pomoću plave boje dočarajte more. Možete i da po zidovima iscrtate morske talase.

Kupite ili napravite štap sa udicom, pa ga zalepite ili na prikladan način pričvrstite na zid. Na udicu okačite platnenu ribu (koju ste sami napravili ili kupili) - tako ćete da predstavite na zidu da ste vaše dete i vi bili vredni i "ulovili" ribu.

Po vrhovima talasa nacrtajte neki brodić, ili stavite nalepnicu brodića, ako vam je lakše. Drveni brodići različitih veličina mogu da se nađu svuda po sobi, oni su lep ukras. Možete da ih nabavite po pristupačnim cenama u mnogim primorskim turističkim mestima.

Soba inspirisana jezerom

Nadahnuće za ovu sobu su predivne plave i zelene nijanse jezera. Zidovi su u kombinaciji dve nijanse plave boje, sa ručno iscrtanom trskom i oblačićima. Motiv je upotpunjen nalepnicama - žapcima. Ideju za motiv možete da pronađete i u dečjim slikovnicama.

Posteljina i drugi detalji su u plavo-zelenoj nijansi, dok je nameštaj plav ili beo.

Marija  Kočović, diplomirani inženjer arhitekture