Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje doma: Dečija soba inspirisana morem (FOTO)

Mornarsku sobu možete da osmislite na više načina. Važno je da pratite interesovanja vašeg deteta i da ga prilikom kreiranja aktivno uključite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sobe inspirisane morem imaju dosta plave boje, koja je zastupljena na zidovima, ali i drugim delovima prostorije. Slobodno možete da je upotrebite i u sobi za devojčice i u sobi za dečake.

Naravno, teme su različite, u skladu sa željama mališana, tako da su različite i nijanse plave boje koje će biti upotrebljene. Povedite računa o tome da neki tonovi mogu da učine sobu hladnom, pa ih koristite u manjim količinama, a tamno plavu i crnu samo za detalje - jer imaju depresivan učinak. Ali, budite bez brige, "morske nijanse" plave boje deluju opuštajuće i smirujuće, tako da će vaš mališan lagano da utone u san.

Soba za malog mornara

Veliki broj dečaka voli brodove i more, pa takvi motivi mogu da vam posluže da uspešno kreirate jednu od dečjih tematskih soba. Brod je lep element za dekoraciju, pogotovo ako je

Mornarsku sobu možete da osmislite na više načina, u zavisnosti od  ukusa i novca koji ste spremni da uložite

putnički. Brodovi su, inače, bili inspiracija i velikom arhitekti Le Korbizijeu prilikom kreiranja porodičnih vila u Parizu. Tako, na primer, ograde terasa su podsećale na ograde kod putničkih brodova, a i prozorski otvori su imali sličnosti sa brodskim.

Mornarsku sobu možete da osmislite na više načina, u zavisnosti od  ukusa i novca koji ste spremni da uložite.

Ekonomičnija varijanta

Odaberite dve do tri nijanse plave boje, koju ćete kombinovati sa belom i oker. To su glavne boje u sobi. Barem jedan zid neka bude plav, dok ostali mogu da budu beli, u kombinaciji sa podom koji je u oker boji. To je glavno polazište, dovoljno za početak.

Ukrasni motiviRibe i razne morske životinje su lep ukrasni motiv, a može da ih napravi i vaše dete, uz vašu pomoć. Od platna napravite ribu koju ćete da napunite vatom, sunđerom, ili drugim materijalom koji je pogodan za punjenje. Oči dočarajte dugmetima, a šare na ribi ukrasnim trakama za šivenje garderobe

Krevet može da bude obojen u belu ili plavu boju. Sa prednje strane okačite improvizovan jarbol, koji možete sami da napravite - u kombinaciji drveta i belog platna, ili sa platnom u boji koje ima neki konkretni motiv, ili lik. Samim tim, krevet postaje dečakov brod. Uostalom, dečak može da nacrta svoj brod na papiru, a da vi po ugledu na crtež modelirate krevet.

Nameštaj može da bude u kombinaciji bele i plave boje. Neka plava boja na nameštaju bude tamnija od plave boje na zidovima. Zavese na garnišnama možete da postavite tako da podsećaju na jedra.

U pojedinim delovima sobe mogu da budu postavljeni kamenčići, morske zvezde, puževi, školjke, drveni brodići... koje ste nabavili prilikom prošlogodišnjeg boravka na moru. Vaš mališan može da napravi neke morske elemente od plastelina.

U mornarskom prugastom dezenu, u kombinaciji teget-belih pruga, može da bude dečakova posteljina, ukrasni jastuci, ramovi za slike, presvlake za nameštaj, tepih, i slično.

Povezane vesti

Skuplja varijanta

Većina roditelja skuplju varijantu može da gleda samo u časopisima. Ali, ma koliko bila nedostižna, može da pruži inspiraciju koju je moguće ostvariti. U ovoj varijanti, sobu ofarbajte u bež ili neku morsku plavu boju, a nameštaj je oker ili bele boje (u zavisnosti od boje zidova) - od punijeg drveta, da deluje starinski.

Krevet se konstruiše u obliku broda - znači, oblik je nepravilan, ali ima dovoljno prostora za dobar san, kao i svaki krevet. Takođe ima merdevine, fioke, a prednja strana je "zakačena" za deo gde se spava, i ima oblik "pramca" broda. Tu se mogu naći police i štap sa jarbolom ili zastavom - šta je po dečjoj volji.

Veliki broj dečaka voli brodove i more, pa takvi motivi mogu da vam posluže da uspešno kreirate jednu od dečjih tematskih soba

Posteljina je u bordo, narandžastoj i teget boji.

Glavni ukrasi su brodovi koji se nalaze po sobi, u nekoliko oblika i veličina, sidra koja mogu biti napravljena od drveta ili nacrtana u vidu dekoracije, drveni točak kojim se upravlja brodom (kormilo), i to u različitim veličinama (može da se postavi na više mesta u sobi), bele mornarske gume za plivanje, i slični motivi.

Sve izgleda kao da je dete ušlo u neki skupocen, dobro opremljen putnički brod, koji putuje na sve svetske destinacije. Soba može da se različito dekoriše, u skladu sa glavnom "namenom" broda. Ako je vaše dete "ratoborno" i voli ratne brodove, oni su onda manje prefinjene konstrukcije. Ako voli filmove o gusarima, i takvi motivi mogu da se nađu u sobi. Za "finijeg" mališana je dovoljan jedan lep, elegantan putnički brod.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica